Християни східного обряду святкують Успіння Пресвятої Богородиці

Християни східного обряду святкують Успіння Пресвятої Богородиці

Успіння Богородиці - дуже велике східнохристиянське свято, день смерті Діви Марії, Богородиці, матері Спасителя Ісуса Христа. Відмічається щорічно 28 серпня у православних, давньосхідних та східно-католицьких церквах.

Про це повідомляє Укрінформ.

"Успіння Богородиці - день, коли Діва Марія завершила своє земне життя, а її тіло й душу Ісус    Христос забрав на небо. Про те, як довго Божа мати перебувала на землі після Христового воскресіння, історичних даних немає, як і про те, де і як вона померла, оскільки в Євангелії про це немає жодної згадки", - йдеться в повідомленні.

Свято Успіння належить до найстарших Богородичних свят. Вперше його відзначили 431 року в Єрусалимі. Успіння Пресвятої Богородиці - друге за значущістю свято православної церкви після Воскресіння Христового. Недарма цей день ще називають Богородичною Пасхою, або "літньою Пасхою".

Церква називає смерть Богородиці сном, успінням, тому що вона першою з-поміж людей стала безсмертною і душею, і тілом.

Для українців Богородиця здавна була першою заступницею і помічницею. Саме до неї зверталися за будь-якої потреби, адже знали: вона, що стояла на Голгофі біля Хреста розіп'ятого Сина, що прийняла у своє серце весь біль і все страждання світу, - вона зрозуміє, і тому допоможе.

Богородиці присвячували ікони, будували на її честь храми. Зокрема, дві найбільші православні святині України - Київська і Почаївська Лаври - теж присвячені Успінню Богородиці.

У народі Свято Успіння Пресвятої Богородиці ще називають Першою Пречистою. Впродовж осені є ще дві Пречистi - 21 вересня і 14 жовтня. А передував святу Успенський піст, який розпочинався 14 серпня і тривав 2 тижні.

З Успіння літо остаточно повертає на осінь; починається "молоде" бабине літо. Для українських селян це пора, коли вони повністю закінчували жнивувати. У Карпатах розпочинався вільний випас худоби. Хто до цього часу не встиг зібрати хліб, то влаштовували колективну "братчину".

До Успіння мали бути остаточно зібрані всі фрукти. З цього дня починали сіяти озимину. А ще в народі помітили, що перша Пречиста - останній день, коли відлітають ластівки.