Естонія та Україна відзначають День Незалежності (Аудіо)

Естонія та Україна відзначають День Незалежності (Аудіо)

Естонія та Україна майже одночасно відзначають День Незалежності – 20 і 24 серпня відповідно. Естонські українці традиційно присвячують свої заходи обом цим датам.

Розповідає наша кореспондентка у Таллінні – Віра Коник:

"Концерт до Дня незалежності України та Естонії був організований Українським земляцтвом у талліннському Центрі української культури. У ньому взяли участь хор "Провесінь", ансамбль "Надвечір’я", музиканти Валентина Гончарова та лідер естонсько-українського гурту "Свята ватра", Руслан Трочинський зі своїми талановитими дочками.

Заходи, присвячені знаменним подіям, заплановані і в інших українських товариствах, зокрема, в Нарві та Ойзу відкриються виставки народних оберегів.
 
Українська громада Естонії не випадково одночасно відзначає День незалежності України та Естонії. Адже, як зазначили представники громади, історичні долі українського та естонського народів дуже подібні.

Керівник талліннського Центру української культури Анатолій Лютюк наголосив, що місцеві українці наприкінці 80-их – початку 90-их років минулого сторіччя активно долучилися до руху за відновлення державності як Естонії, так і України. Він зазначив, що в той час за його ініціативи була створена естонська Група підтримки Народного руху України, яка, зокрема, організовувала мітинги та пікети під гаслом "Без суверенної Естонії не буде суверенної України".

Це гасло, як зазначив Тимчасово повірений у справах Посольства України Василь Якименко, зараз можна перефразувати так, цитую: "Без незалежної України не буде незалежної Естонії". Адже, наголосив дипломат, сьогодні саме наша країна стримує російську агресію і стоїть на сторожі суверенітету європейських держав.

Варто додати, що представники естонських Сил оборони візьмуть участь у військовому параді, який відбудеться 24 серпня в Києві. На урочистості з нагоди Дня незалежності України приїде також міністр оборони Естонії Юрі Луйк".

Віра Коник для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!