Православні та греко-католики відзначають Преображення Господнє

Православні та греко-католики відзначають Преображення Господнє

Президент України Петро Порошенко привітав українців зі святом Яблучного Спаса та Преображення Господнього.

Про це Глава держави написав у Facebook.

"Вітаю зі святом Яблучного Спаса та Преображення Господнього. Щиро бажаю миру, злагоди та Божого милосердя всій Україні!" - зазначив Президент.

Нагадаємо, православні та греко-католики відзначають сьогодні одне з найбільших свят - Преображення Господнього. У цей день за древнім звичаєм відбувається освячення перших плодів (злаків, винограду чи яблук), тому в народі цей день називають Другим, або Яблучним Спасом. Крім яблук, на церковну паперть приносять й інші плоди врожаю: горох, картоплю, огірки тощо.

Цього дня до церкви також несли святити квіти й мак, які потім клали за іконами, де вони зберігалися до весни. Весною цей мак розсівають по городі, а сухі квіти на Благовіщення вплітали у коси.

Для господарів свято символізує закінчення жнив та літа. Цього дня примічали погоду. Якщо день сонячний та безхмарний - осінь буде сухою. Якщо дощовий - мокрою. Ясний день віщує морозну і заметільну зиму.

Зазначимо, що святковою стравою на Спаса є печені яблука. Господині готують також пироги й штруделі з яблучною начинкою.