В Ізраїлі зростає кількість охочих стати донорами органів (Аудіо)

В Ізраїлі зростає кількість охочих стати донорами органів (Аудіо)

В Ізраїлі діє одна з кращих у світі систем пересадки органів: за потреби, їх може одержати лише той пацієнт, який і сам погодився бути донором і внесений до єдиної черги трансплантації.

Про правила та переваги ізраїльської системи донорства розповість наша кореспондентка у Єврейській державі – Світлана Глаз:

"В одній з клінік Ізраїлю нещодавно були пересаджені органи шести людям від померлого двадцятирічного солдата армії оборони Ізраїлю Офека Глукмана. Тепер у людей, які роками чекали пересадки органів, б’ється серце, живуть нирки, підшлункова залоза, печінка та легені юнака. Серед тих, кому Офек подарував життя люди різного віку -  65 річний чоловік,  35-річна жінка і 15-річний підліток.  На такий крок погодилися батьки померлого солдата.  "У нас немає  сумніву, що наш син вчинив би саме так, сказав батько юнака і додав, що Офек завжди прагнув допомагати людям.

У більшості випадків в Ізраїлі для трансплантації використовуються органи померлої людини зі згоди рідних, якщо у померлого відсутня картка донора.  З 2008 року  в країні діє картка донора, яку може оформити кожен після повноліття та  ретельного  обстеження здоров’я.

Трансплантацію в Ізраїлі може одержати пацієнт лише із загальнодержавного списку, який контролює державний центр пересадки органів і лише він вирішує кому пересаджувати органи з урахуванням віку пацієнта та очікуванні у черзі. В законі про трансплантацію від 2008 року є унікальна стаття, яка не має аналогів у міжнародному законодавстві, згідно з якою, всі власники картки донора і їх найближчі родичі, в разі необхідності пересадки,  отримають перевагу в списку очікування.

Лише за останні два місяці охочих стати донорами органів з єврейській країні збільшилося в кілька разів. Є випадки пересадки органів від родичів. Трансплантація в Ізраїлі функціонує на рівні міжнародних стандартів і тут головний чинник – турбота про людей не лише міністерства охорони здоров'я але і звичайних ізраїльтян про рідних та зовсім незнайомих людей".

Світлана Глаз з Ізраїлю для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!