Південмаш не має жодного відношення до північнокорейських ракет (Аудіо)

Південмаш не має жодного відношення до північнокорейських ракет (Аудіо)

Міністри закордонних справ країн ЄС сьогодні у Брюсселі зібралися на екстрене засідання щодо врегулювання так званої корейської кризи. Нагадаю, керівництво Корейської народної демократичної республіки не припиняє випробування нових міжконтинентальних балістичних ракет і нещодавно офіційний Пхеньян заявив, що може вдарити по будь-якій державі світу, зокрема, завдати удару по американських військових базах.

Ці заяви лунають попри попередження Дональда Трампа, що на провокації КНДР відповість, цитую, "вогнем і люттю". Занепокоєння діями Північної Кореї висловили усі провідні світові гравці, навіть Китай, який доти підтримував офіційний Пхеньян. Тим часом, єдиним, хто може отримати зиск від протистояння на півострові, є Російська Федерація, вважають українські аналітики.

Докладніше – Олександр Демченко:

"Сінгапурське відділення американського видання "The New York Times" з посиланням на американські розвідслужби та на дослідників Міжнародного інститут стратегічних досліджень у США, опублікували матеріал, у якому йдеться, шо на новій міжконтинентальній ракеті, яку запустила КНДР у бік Японії, нібито встановлено двигуни РД-250 виробництва українського підприємства "Південний машинобудівний завод".
 
Українське підприємство цю заяву спростувало. Південний машинобудівний завод ніколи раніше не мав і нині не має жодного відношення до північнокорейських ракетних програм космічного чи оборонного характеру. Ракети і ракетні комплекси військового призначення за роки незалежності заводом не випускалися і не випускаються. Єдиний серійний двигун, який в минулі роки поставлявся на експорт (РД-843 в Італію для європейської ракети-носія "Вега"), використовується для запуску і роботи у відкритому космосі - йдеться у заяві  "Південмашу".

До російської агресії проти України український Південний машинобудівний завод постачав різні двигуни до російського оборонного підприємства "Енергомаш", на складах якого, вірогідно, можна віднайти чимало двигунів РД-250. На це вказують і ті ж самі дослідники Міжнародного інституту стратегічних досліджень, на яких посилається американське видання. Усе говорить про те, що від чергового конфлікту на території Корейського півострову може виграти саме Росія, каже експерт Центру армії, конверсії та роззброєння Сергій ЗгурЕць. Підтримуючи офіційний Пхеньян, Кремль намагається показати слабкість Трампа та його Адміністрації, припускає експерт.

Москва також намагається підіграти Китаю, який не бажає об’єднанню Південної і Північної Кореї в одну сильну державу, каже інший політолог Наразі ж Росія активно переміщує свої війська та зброю, у тому числі і протиповітряні комплекси, до кордону із КНДР. Додам, що під час війни на півострові у 1950-х роках радянське керівництво спровокувало військовий конфлікт на Корейському півострові між США та Китаєм. Сам же Радянський Союз зміг заробити на цьому конфлікті політичні та економічні дивіденди".

Олександр Демченко. Українське радіо

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!