У Польщі штрафують за селфі у прикордонній смузі (Аудіо)

У Польщі штрафують за селфі у прикордонній смузі (Аудіо)

Останнім часом у Польщі стало популярним, перебуваючи на відпочинку неподалік польсько-українського кордону, зробити селфі поруч з українським блактитно-жовтим стовпчиком з тризубом. Проте, польські прикордонники таких фотографів карають штрафами.

Детальніше розповість наш кореспондент в Польщі Андрій Хоменко:
                           
"Як тільки настає весна і літо, туристи, що ходять горами чи долинами вздовж українського кордону намагаються сфотографуватися як можна ближче до порубіжних стовпчиків. Задля кількох світлин вони фактично порушують правила перетину кордону. Одним туристам вдається уникнути покарання -  іншим доводиться платити штраф.

Молодший хорунжий Кшишитоф Хоп з кордонної служби в Медиці підтверджує, що й 2017 рік не виняток. Охоронець кордону розповідає, що останнім часом зафіксовано кілька випадків коли туристи несвідомо входять  на кордонну смугу і які хочуть зробити собі фотографії під кордонним стовпчиком.

Речниця Бєщадського відділу Прикордонної служби Ельжбєта Пікор розуміє, що людям цікаво підійти поближче до державної межі, глянути що там є і зробити фото, але вона постійно наголошує у польських ЗМІ, що кожний перетин кордону – це кримінальне правопорушення. Залежно від обставин, це може кваліфікуватися як злочин, за який можна отримати штраф 500 злотих, або до трьох років позбавлення волі. Але, зазвичай, такі інциденти закінчуються штрафом від 50 до 500 злотих (тобто від 12 до 117 євро відповідно).
 
Останній випадок стався кілька днів тому - польські прикордонники впіймали, так би мовити, на гарячому не тільки трьох поляків, а й ірландців – маму з сином. Їм дуже кортіло мати фото біля привабливих блакитно-жовтих порубіжних знаків української держави.

Загалом, з початку року, лише в районі Карпатських гір охоронці кордону оштрафували 42 особи. Але тих кому вдалося і селфі зробити, і покарання уникнути, мабуть, було значно більше".

Андрій Хоменко з Варшави для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі- слухай новини! Щогодини на Українському радіо!