Українські заробітчани збагачують пенсійний фонд Італії (Аудіо)

Українські заробітчани збагачують пенсійний фонд Італії (Аудіо)

Українці разом з іншими іноземцями, які легально працюють в Італії, щороку збагачують соціальний фонд країни на 8 мільярдів євро. Такі дані оприлюднив Інститут соціального забезпечення Італії. Згідно з висновками наукової установи - вигідніше тримати таких мігрантів на Апеннінах, ніж допомагати країнам їхнього походження. Думка експертів викликала критику серед правих політиків.

З Рима повідомляє наша кореспондентка Наталія Жеревчук:

"Якби Італія раптом вирішила допомагати мігрантам у їхніх країнах, а не приймати їх в себе, то держава була б приречена на банкрутство. Такий висновок робить економіст Тіто Боері, виходячи з того, що, за його словами  "легальні іммігранти щороку сплачують соціальних внесків на суму 8 мільярдів євро і отримують 3 мільярди пенсійних виплат".

Експерти також звертають увагу, що більшість місцевих мігрантів – люди до 35 років, тобто яким далеко до пенсійного віку. Тож, іноземні працівники, серед яких багато українців, суттєво збагачують пенсійний фонд Італії, але користуються соціальним забезпеченням країни значно меншою мірою.

Перераховані факти дали черговий привід італійським політикам правого табору говорити про те, що мігранти забрали робочі місця в італійської молоді, яка змушена емігрувати. Сенатор від крайньої правої партії "Північна ліга" Роберто Кальдеролі наголошує при цьому на високому рівні
молодіжного безробіття в Італії, яке становить майже 40 відсотків.

Але висновки правих політиків є далекими від реальності, стверджує оглядач Коррієре делла сера Альдо Ґрассо. Молоді італійці, які виїздять за кордон, - майже всі дипломовані фахівці і шукають та часто знаходять відповідну престижну роботу. Тож, італійці емігрують не тому, що на їхнє місце прийшли інші збирати помідори або виконувати іншу некваліфіковану роботу, підсумовує журналіст Ґрассо.

На Апеннінах офіційно проживають 5 мільйонів іммігрантів. Українці є п’ятою найчисельнішою спільнотою іноземців, яка нараховує понад 250 тисяч осіб. Неофіційні джерела вказують, що українців в Італії значно більше, понад пів мільйона".

Наталія Жеревчук, Рим, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!