Зросла кількість пожеж в екосистемах Харківщини (Аудіо)

Зросла кількість пожеж в екосистемах Харківщини (Аудіо)

На Харківщині кількість пожеж в екосистемах зросла у порівнянні з минулим роком на 64-и відсотки. Серед причин - підсічно-вогневе землеробство, яким і досі користуються селяни.  Воно винайдене ще у часи неоліту.

Далі - наша кореспондентка Віталіна Зіньківська:

"Понад 3700 пожеж зафіксовано у Харкові та області від початку року, загальні збитки склали більше 77-и мільйонів гривень. На жаль, не вдалося уникнути і жертв – загинуло 74 людини. І якщо загоряння у багатоповерхівках та приватних будинках пояснюються, як правило, звичайним нехлюйством: палінням у ліжку, кустарною електропроводкою, нехтуванням правилами пожежної безпеки, то поля й ліси палають переважно через навмисні підпали. Адже селяни ще й досі практикують підсічно-вогневе землеробство, винайдене у часи неоліту. А втримати розпалене багаття під контролем вдається далеко не завжди.

Причинами пожеж також стають не загашені недопалки, викинуті з машини, необережність любителів шашликів на природі, і навіть несправність сільгосптехніки. Так, у Богодухівському районі згорів сучасний комбайн "Джон Дір", розповів начальник управління оперативно-координаційного центру Головного управління Державної служби з надзвичайних ситуації України у Харківській області Сергій Щербина.

Збільшує ризики і суха спекотна погода, що стоїть на Слобожанщині. Втім, є ще один фактор: мораторій на перевірки сільгосппідприємств пожежниками. Якщо раніше інспектор ДСНС мав право оглянути господарство і навіть оштрафувати керівника, який погано підготувався до сезону: не облаштував
мінералізовану смугу по периметру поля, засіває лани площею більше ста гектарів, вирощує пшеницю під лініями електропередач, то зараз фахівці Служби з надзвичайних ситуацій такого права позбавлені.

Втім, за словами Сергія Щербини, ситуація потроху змінюється на краще. Власники об’єктів підвищеної небезпеки, таких, як елеватори, самі виявляють ініціативу та запрошують пожежників, щоб ті провели навчання з персоналом, проінспектували підприємство і вказали на недоліки, що можуть стати причиною загоряння. А чим вища свідомість, тим менше пожеж, викликаних сумнозвісним людським фактором".

Віталіна Зіньківська з Харкова. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!