За прогнозами, до кінця року в Польщі працюватимуть майже 2 мільйони українців (Аудіо)

За прогнозами, до кінця року в Польщі працюватимуть майже 2 мільйони українців (Аудіо)

Експерти ринку праці Польщі прогнозують що до кінця цього року в державі працюватимуть майже 2 мільйони українців. Але, незабаром наші заробітчани матимуть конкурентів з боку білорусів і поляків, які повертаються з Великобританії.

З Варшави повідомляє наш кореспондент Андрій Хоменко:

"Польські експерти та урядовці продовжують обговорювати упорядкування ринку праці для іноземців. Зокрема, розглядається можливість автоматичного продовження контракту на рік, якщо і працівника і роботодавця влаштовують умови. Як відомо, нині заробітчани повинні через пів року повертатися до додому.
       
Тим часом, стало відомо, що найбільше українців – 20 тисяч - сконцентровано під Вроцлавом, в Олавському повіті, де розташовано багато підприємств. А одне з численних опитувань показує, що 94% українців приїжджають на заробітки заради вищої, ніж в Україні, зарплати, тим більше, що цього року наші співвітчизники вже навчилися домагатися її підвищення. Все більше заробітчан прагнуть залишитися в Польщі на довше. Утім,  як кажуть експерти, з прикордонного з Німеччиною Західно-поморського воєводства, українці масово перемістилися до заможнішого  польського сусіда.

Поляки також помітили, що останнім часом, активізувалися білоруси, кількість яких протягом 5 років зросла втричі. Вони на другому місті серед іноземних працівників. Щоправда, білоруси, на відміну від мобільних українців, здебільшого шукають роботу у сусідньому, Підляському воєводстві.

Тим часом, у Польщі все ще не вистачає, принаймні, 120 тисяч робочих рук. З одного боку, все більше поляків з Великобританії цікавиться поверненням на Батьківщину, але вони вимагають занадто великих, як для Польщі, зарплат і керівних посад. Разом з тим, все більше молодих людей з Італії, Іспанії,  Португалії та Греції, де високий рівень безробіття, також шукають роботу у Польщі. Наприклад, у секторі сучасних послуг для бізнесу, серед іноземців, після українців, на другому і третьому місцях, опинилися іспанці та італійці.

Словом, польський ринок праці стає привабливим не тільки для наших земляків, а й для заробітчан із заможніших країн Південної Європи".

Андрій Хоменко з Варшави для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі- слухай новини! Щогодини на Українському радіо!