Для побудови пам’ятника Іванові Франку в Києві потрібно 10 мільйонів (Аудіо)

Для побудови пам’ятника Іванові Франку в Києві потрібно 10 мільйонів (Аудіо)

10 мільйонів гривень необхідно для побудови повноцінного пам’ятника Іванові Франку в Києві. Проект, до якого увійде і музейний комплекс, планують реалізувати упродовж наступного року. Активісти за кілька місяців уже зібрали десяту частину необхідної суми, а сподіваються зібрати кілька мільйонів гривень. Після завершення збору буде оголошений конкурс серед скульпторів, а також розпочнеться громадське обговорення щодо місця і параметрів майбутнього пам’ятника.

Тему продовжує Тетяна Сергійчук:
                                             
"У свідомості більшості українців досі немає повного розуміння ролі Івана Франка і у розбудові української державності, і у формуванні української нації. За радянської доби Франко залишався занадто величним, аби його замовчувати, але твори його вихолощувалися і спотворювалися цензурою. Наприкінці минулого року ініціативна група культурних діячів взялася за проект спорудження великого монументу Каменяреві у столиці. Пояснює голова правління Громадської ініціативи поет, громадський і політичний діяч Дмитро Павличко.

У квітні цього року активісти звернулися до українства всього світу і відтоді благодійники перерахували на проект уже понад 1 мільйон гривень. Усього, за попередніми підрахунками, необхідно 10 мільйонів. Говорить Станіслав Довгий, один із благодійників та ініціаторів проекту.

Директор Інституту літератури Національної академії наук, франкознавець Микола Жулинський каже, що разом з музеєм необхідно створити і Центр Франка у Києві.

Ініціативна група вже розробила план поїздок регіонами України, аби пожвавити збір коштів. Закликають долучилися до фінансування і власників бізнесу, і звичайних українців, студентів, адже навіть і 100, і 20 і одна гривня цінні. Банківські реквізити і номер рахунку можна знайти на сайті Громадської ініціативи а також у газеті "Слово просвіти".

Тетяна Сергійчук. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!