Набрала чинності Угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою (Аудіо)

Набрала чинності Угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою (Аудіо)

Після семи років переговорів і тривалої процедури ратифікації, сьогодні нарешті набирає чинності Угода про вільну торгівлю між Україною та Канадою.

Детальніше про цей міждержавний договір розповість наш кореспондент у Оттаві Максим Наливайко:

"Канада відома у світі ліберальними підходами. У час, коли багато світових держав намагаються закрити свої  кордони та відгороджуються від сусідів стінами, Канада навпаки намагається бути максимально відкритою. Це виявляється і в рекордній кількості мігрантів, які обживаються у країні, і позитивними підходами до зовнішньої політики, і щедрими програмами міжнародної допомоги.

Ще одним виявом цієї відкритості є численні угоди про вільну торгівлю, укладені між Канадою та іншими державами. Сьогодні до їх когорти приєднається і Україна. Це значить, що Канада негайно скасовує 99% мит на імпорт з України. Своєю чергою, Україна відмовляється лише від 86% мит на імпорт з Канади і має цілих сім років на приведення митної політики у паритет. Із практичного боку це має принести нижчі ціни українським споживачам і більш вигідні позиції на канадському ринку нашим експортерам.

Утім, користь від вільної торгівлі відчуватиметься по обидва боки океану. Тому у міністерстві міжнародної торгівлі Канади запуск цього проекту вважають своїм пріоритетом. Про це розповів спеціальний асистент міністра міжнародної торгівлі  Канади Марк-Андре Пурьє. За його словами, глава відомства Франсуа-Філіп Шампань усіляко просуватиме у своїй роботі канадсько-українські інтереси.

Цю думку підтримав і директор відділу перемовин міністерства міжнародної торгівлі Канади Девід Ашер. На його переконання,  окрім комерційних переваг для українських та канадських компаній, ця угода допоможе також підтримати реформи в Україні та сприятиме довготерміновій безпеці та стабільності у регіоні.

Однак, очікувати миттєвої зміни цінників не слід, адже наявні запаси магазини збуватимуть по старій ціні та й ринковим силам потрібен час, аби здійснити вплив".

Максим Наливайко. З Канади. Для Українського радіо.

Прослухати репортаж

Читайте також: http://ukr.radio/news.html?newsID=56877

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!