Уряд Канади планує приватизувати 26 аеропортів (Аудіо)

Уряд Канади планує приватизувати 26 аеропортів (Аудіо)

У пошуках нових способів наповнення бюджету, уряд Канади розглядає можливість продажу у приватні руки найбільших аеропортів країни. Детальніше про переваги й недоліки цього кроку розповість наш кореспондент у Оттаві Максим Наливайко:

"Чинний прем'єр-міністр Канади Джастін Трюдо прийшов до влади два роки тому обіцяючи своїм виборцям суттєве збільшення державних витрат. Особливу увагу при цьому мало бути приділено фінансуванню різноманітних інфраструктурних проектів. Утім, реальність виявилася вимогливішою за передвиборчі заяви. У розпал фінансової кризи, пов’язаної із різким падінням цін на нафту, Канада не мала достатньої кількості вільних коштів, аби фінансувати масштабні будівництва. Тому Трюдо та його колегам-урядовцям довелося шукати нестандартні методи наповнення державної скарбниці, аби дотримати слова.

Одним із найбільш незвичайних кроків виявилася пропозиція пустити з молотка канадські аеропорти. Хоча в уряді цю інформацію вирішили не оприлюднювати, журналісти змогли дістати документи, які підтверджують існування контракту із провідною світовою консалтинговою компанією, яка мала підготувати пропозиції. Загалом йдеться про 26 аеропортів, розкиданих по всій країні. Окрім регіональних, серед них є і магістральні летовища Торонто, Монреаля, Ванкувера, Калгарі, Оттави й інших великих канадських міст. За попередніми розрахунками ця операція може принести центральному уряду від 7 до 16 млрд дол.

Однак, представники багатьох аеропортів виступили проти планів уряду змінити форму власності, оскільки це майже напевно призведе до здорожчання їхніх послуг для пасажирів. Річ у тім, що наразі управління канадськими летовищами здійснюють неприбуткові організації, які орендують землю у федерального уряду. Натомість, кожна приватна компанія намагатиметься перш за все повернути свої інвестиції.

У будь-якому разі перемовини із цього чутливого питання триватимуть іще довго, тому чекати угоди поки зарано".

Максим Наливайко. З Канади. Для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!