Польща готова відповісти Єврокомісії з приводу судової реформи

Польща готова відповісти Єврокомісії з приводу судової реформи

Польща готова дати відповідь на запуск Європейською комісією процедури введення санкцій за порушення законодавства ЄС через судову реформу.

Про це йдеться на сайті МЗС Польщі.

Польським законодавством встановлено віковий поріг, за яким судді повинні піти у відставку, заявили в МЗС. Також зазначається, що суддя повинен піти зі своєї посади, коли йому виповниться 67 років.

“Ми стверджуємо, що роль голів судів в судовій системі Польщі носить переважно адміністративний характер, в той час як їхні дії не впливають на правовий статус сторін. Спеціальними справами займаються судді, які і приймають важливі процесуальні рішення. Більш того, всі процесуальні гарантії та засоби правового захисту продовжують залишатися в силі", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, Єврокомісія надіслала Польщі офіційного листа про відкриття проти неї справи через невідповідність її судової реформи законодавству Європейського Союзу.

Додамао, Польща має один місяць, аби дати відповідь на лист Єврокомісії. Якщо у Варшаві відмовляться це робити або нададуть недостатньо аргументоване пояснення, Брюссель перейде до наступного етапу процесу, який у решті-решт може призвести до накладення санкцій.