ВККС оголосила переможців конкурсу до нового Верховного Суду (Аудіо)

ВККС оголосила переможців конкурсу до нового Верховного Суду (Аудіо)

120 переможців конкурсу на посаду суддів нового Верховного Суду оголосила Вища кваліфікаційна комісія суддів. Як повідомив голова комісії Сергій Козьяков, 91 із них до цього були суддями, і ще 29 – адвокати, науковці та фахівці із сукупним стажем. Президент Петро Порошенко привітав фіналістів конкурсу і зауважив, що українська влада не втручалася і не збирається втручатися у процес відбору. Але не всі представники Громадської ради доброчесності задоволені результатами відбору.

Докладніше – наш кореспондент Олександр Демченко:

"Нагадаю, відбір кандидатів розпочався з листопада минулого року. На різних етапах учасники конкурсу склали професійні і психологічні тести, пройшли перевірку Національного антикорупційного бюро, Нацагентства з питань запобігання корупції і Громадської ради доброчесності. Президент Петро Порошенко назвав конкурс унікальним для України. Вперше право стати суддями вищої судової інстанції отримали не лише, так би мовити, «люди з системи», а й адвокати та вчені-правники, які досі не працювали суддями. Досьє кожного кандидата ретельно перевірялося, а ті особи, біографія яких викликала сумніви, виключалися з конкурсу, каже Петро Порошенко.

Та все ж більшість фіналістів – представники старої суддівської гвардії, каже Михайло Жернаков – член громадської організації Трансперенсі Інтернешнл, який входить до Громадської ради доброчесності. Це незалежний орган, який також брав участь в організації відбору. За ЙОГО даними, лише 27 переможців – не з судової системи. Крім того, громадський спостерігач зауважує, що зі ста двадцяти відібраних кандидатів, 30 – мають негативний висновок Громадської ради доброчесності. Михайло Жернаков навів один такий приклад.

За словами голови Вищої кваліфікаційної комісії суддів України Сергія Козьякова, кожного кандидата ретельно перевіряли і в багатьох випадках претенденти мали змогу надати докази неактуальності зауважень щодо них. Більшість зауважень, за його словами, надходили від медіа-спільноти та Громадської ради доброчесності.

Тепер Вища кваліфікаційна комісія суддів спрямує до Вищої ради правосуддя рекомендації щодо призначення ста двадцяти відібраних кандидатів до відповідних касаційних судів у складі Верховного Суду - адміністративного, господАрського, кримінального і цивільного, по 30 у кожен. Після цього Вища рада правосуддя звЕрнеться з подАнням до Президента, який відповідним указом надасть повноваження суддям".

Олександр Демченко, Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Будь у курсі - слухай новини! Щогодини на Українському радіо!