Канадці обговорюють проект захоронення радіоактивних відходів на березі озера Гурон (Аудіо)

Канадці обговорюють проект захоронення радіоактивних відходів на березі озера Гурон (Аудіо)

У Канаді обговорення ідеї захоронення кількох тон радіоактивних відходів у бункері на березі озера Гурон перетворилось на дебати про те, чи взагалі варто продовжувати роботу над цим багатомільярдним проектом. Громадяни побоюються що це негативно вплине на стан довкілля.

З подробицями – наша кореспондентка в Канаді  Олена Вітвицька.

Канадський уряд стверджує, що його задовольнила вся інформація про цей проект, надана на його запит компанією Ontario Power Generation. Цими днями Канадська агенція екологічної експертизи повідомила, що її команда розпочинає готувати звіт для Міністра довкілля країни Кетрін МакКенни, яка матиме остаточно вирішити долю сховища радіоактивних відходів, розташованого у геологічних формаціях. Крім того, агенція збирається поновити список умов та вимог, які мають бути виконані, якщо проект схвалить міністр.

Представники громадськості одержать шанс висловити свою думку про цей план та вимоги до нього перед тим, як Кетрін МакКенна скаже своє остаточне слово. Це повинно відбутись наприкінці року. А агенція планує оприлюднити свій звіт вже цього літа.

Пропозиція захоронити радіоактивні відходи на території найбільшої в світі за кількістю реакторів атомної електростанції Брюс, розташованої на східному березі озера Гурон в провінції Онтаріо, обурила чимало громадських організацій Канади. Їх непокоїть те, як це вплине на якість води у Великих Озерах, що постачають питну воду мільйонам канадців. І хоча енергетики намагаються заспокоїти населення, громадянам їхні аргументи не здаються переконливими, оскільки представляють зацікавлену сторону.

Олена Вітвицька, Канада, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!