У Таллінні курсуватимуть міні-автобуси без водія (Аудіо)

У Таллінні курсуватимуть міні-автобуси без водія (Аудіо)

У естонській столиці курсуватимуть автоматизовані міні-автобуси без водія. Це тестова версія технологій майбутнього – в Естонії планують розширити використання безпілотних транспортних засобів.

З Таллінна повідомляє наша кореспондентка Віра Коник:

"Міні-автобуси без водія – це спільний проект Державної канцелярії та транспортного департаменту Таллінна здійснений за фінансової підтримки кількох естонських компаній. Маршрут цих автобусів з’єднуватиме центральний майдан Таллінна з Центром головування Естонії в Раді Євросоюзу. Цю установу впродовж терміну естонського  головування відвідуватиме багато закордонних гостей, і новий транспортний засіб стане однією із візитних карток теперішньої місії країни в ЄС.

У міні-автобусі, проїзд у якому буде безкоштовним і який рухатиметься з мінімальною швидкістю, можуть поміститися 8 пасажирів. Їх супроводжуватиме спеціально підготовлений гід, який знайомитиме людей із новими технологіями у галузі транспорту. Він також буде стежити за ситуацією на дорозі і за необхідності зупинить автоматизований автобус за допомогою стоп-кнопки, оскільки кермо і педалі авторами проекту не передбачені. Гід буде також відповідати за можливу дорожньо-транспортну пригоду. Оскільки, як зазначають експерти, згідно із чинними правилами, учасником дорожнього руху є людина – водій чи пішохід, для автоматизованого виду транспорту окремого законодавства поки ще немає.

Для вирішення всіх суперечливих питань при Державній канцелярії Естонії створена спеціальна робоча група. До неї ввійшли представники поліції, Департаменту шосейних доріг і транспортного департаменту Таллінна. Естонське Міністерство економіки і комунікацій планує низку заходів для більш широкого застосування автоматизованих транспортних засобів у майбутньому".

Віра Коник, з Таллінна, для Українського радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!