Українці отримають важливий препарат від ВІЛ

Українці отримають важливий препарат від ВІЛ

Патентний пул лікарських засобів (Medicines Patent Pool) оголосив про розширення ліцензії на атазанавір (Atazanavir) для України і ще 11 країн. Цей інгібітор протеази рекомендований ВООЗ для лікування ВІЛ як препарат другої лінії.

Про це повідомляє Всеукраїнська мережа людей, що живуть з ВІЛ.

"В рамках даної ліцензії генеричну версію атазанавіра можуть поставляти 6 заводів, три з яких отримали перекваліфікацію ВООЗ або дозвіл FDA. Можна прогнозувати високу конкуренцію по даному препарату, що призведе до доступних цін", - підкреслив директор з політики та адвокації Всеукраїнської мережі ЛЖВ Сергій Дмитрієв.

У порівнянні з основним альтернативним препаратом (лопінавіром) АТВ має певні переваги - менша кількість побічних ефектів, він приймається раз в день, і простішій у виробництві, що призводить до зниження цін. Атазанавір в тому числі призначають вагітним жінкам, у яких виявлено ВІЛ вперше.

Зазначимо, що угода була досягнута з фармацевтичною компанією Bristol-Myers Squibb із розповсюдження і виробництва атазанавіру (АТВ).

Додамо, що ліцензія охоплює 122 країни із середнім і низьким рівнем доходу. Крім України, ліцензія на продаж і виробництво атазанавіра тепер поширюється на Алжир, Марокко, Туніс, Єгипет, Індонезію, Філіппіни, В’єтнам, Екваторіальну Гвінею, і інші країни, де в цілому проживає до 1,4 млн людей із ВІЛ.