"Київенерго" скаржиться на мільярдні борги киян (Аудіо)

"Київенерго" скаржиться на мільярдні борги киян (Аудіо)

Погасити борги за спожиті комунальні послуги закликає жителів столиці Компанія "Київенерго". Інакше, пророкує можливий зрив опалювального сезону. Борги столиці перед "Київенерго" за спожиті комунальні послуги перевищили три з половиною мільярди гривень. Із цієї суми понад мільярд заборгувала за субсидії держава, але найближчим часом ці кошти будуть компенсовані, сподівається   фінансовий директор підприємства Тетяна Грязнова. Решту накопичили жеки, державні установи і найбільше -  населення. Тож, аби змусити киян платити, "Київенерго" готує позови.

З подробицями – Тетяна Власенко:

"Борги жителів столиці за гарячу воду, електрику та опалення сягнули півтора мільярда гривень, - підрахували у Київенерго. У компанії кажуть: сподівалися, що за літо  - коли суми у платіжках менші, ніж узимку, - кияни поволі розрахуються із накопиченими боргами. Та сума боргу – меншою не стає. А незабаром новий опалювальний сезон. Назбирати коштів, аби підготуватися до нього якісно, компанії вкрай складно, бідкаються в Київенерго, тож кияни взагалі можуть залишитися без тепла, - каже фінансовий директор підприємства Тетяна Грязнова. Адже, через ці борги Київнерго не може розраховуватися з "Нафтогазом" за газ.

Тож, енергопостачальник закликає киян, які мають борги за комунальні послуги, виплачувати їх хоч би частинами. Готові на реструктуризацію чи перегляд боргу, каже виконувач обов’язків комерційного директора компанії Віктор Мельников. Інакше, каже, вимагатимуть через суд примусового стягнення.

Зупинити накопичення заборгованості населення за комірне під силу лише державі, вважає директор "Інституту міста" Олександр Сергієнко. У коментарі Українському радіо експерт зауважив, що комунальні борги в Україні різко зросли після суттєвого підвищення тарифів. І поки ціна на газ не знизиться, ситуація з платежами буде критичною, адже українські зарплати не встигають за майже європейськими тарифами, припускає Олександр Сергієнко.

Позови ж, на думку Олександра Сергієнка, можуть бути ефективні лише проти боржників із високим достатком. Таких і справді в Україні чимало, є навіть відомі прізвища, зазначають у Київенерго. Приміром, власники лише 5-ти так званих елітних квартир на печерських пагорбах заборгували за комуналку тільки Київенерго півмільйона гривень. А ось боржник-рекордсмен живе на вулиці Прилужній - сума боргу 185 тисяч гривень".

Тетяна Власенко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!