Трамп звинувачує Україну у саботажі його виборчої кампанії (Аудіо)

Трамп звинувачує Україну у саботажі його виборчої кампанії (Аудіо)

Українсько-американська тематика набуває динамізму. Лише вчора ми говорили про сподівання на нового спецпредставника Штатів Курта Волкера. Сьогодні вже – нова резонансна тема. Президент США Дональд Трамп звинуватив Україну у саботажі його виборчої кампанії. Водночас ось-ось чекаємо  від американського Конгресу голосування  за законопроект щодо санкцій проти трьох країн – у тому числі і проти Росії. Водночас, як повідомляє телеканал Сі-Ен-Ен, в оточенні Трампа наразі виникають суперечності. Відтак,  деякі американські високопосадовці   почали говорити про дочасне звільнення.

Докладніше – наш кореспондент Олександр Демченко:

"Перед фінальним голосуванням представників нижньої палати Конгресу США щодо законопроекту про застосування санкцій проти у тому числі і Росії, Дональд Трамп написав, у своєму традиційному дусі, гнівливий твіт. Він звинуватив Україну у саботажі його передвиборчої кампанії 2016 року. Ба навіть більше, лідер США нині вимагає від Генпрокурора розслідувати можливе втручання України у хід виборів 2016 року. Твіт: "Спроби України саботувати кампанію Трампа "потихеньку працювали, аби просунути Клінтон". Тож де розслідування генерального прокурора?", - написав американський президент.

Як наполягає політолог Олеся Яхно, Україна не втручалася у передвиборчу кампанію Трампа, на відміну від Росії. Наша держава лише озвучувала свою офіційну позицію. Нагадаю, що Україна, як зрештою і більшість демократичних країн – від Великобританії і до Японії – відкрито підтримувала кандидата від демократів Гіларі Клінтон.

А тепер звернемо увагу на того, хто має розслідувати справу про так зване втручання України у виборчу кампанію в США минулого року – на прокурора Джеффа Сешнса. Ця людина, і це є доконаним фактом, до старту президентських виборів двічі зустрічалася із колишнім послом Росії у США – Кісляком. Цю інформацію прокурор приховав від Сенату, через що йому вже довелося відсторонитися від розслідування ФБР щодо російського втручання. Після цього інциденту Трамп теж писав твіт, в якому висловлював жаль з приводу призначення Сешнса Генпрокурором.

Такі висловлювання, як заявили журналісти телеканалу CNN, обурили Держсекретаря Рекса Тіллерсона. Він, начебто, у приватній розмові  зі своїми друзями  говорив про бажання звільнитися, - повідомляє канал. Політолог Олексій Голобуцький запевняє, Тіллерсон не хоче псувати свою кар’єру і підставляти і себе під удар.

Додам, що 20 липня Міністерство фінансів США оштрафувало енергетичну компанію "Exxon Mobil", очільником якої ще донедавна був Тіллерсон, на 2 мільйони доларів, звинувативши її в порушенні накладених на Росію санкцій. Також зауважу, якщо санкції проти Росії будуть визнані на законодавчому рівні, добувати нафту на російській території американцям буде заборонено. І чекаємо ще однієї резонансної події -  26 липня син Дональда Трампа та екс-керівник передвиборчого штабу Трампа і водночас українського екс-президента-втікача Януковича, Пол Манафорт, свідчитимуть перед спеціальним комітетом Сенату США за справою про можливе втручання Росії у хід виборів".

Олександр Демченко. Українське радіо

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!