Максиму Полякову обрали запобіжний захід (Аудіо)

Максиму Полякову обрали запобіжний захід (Аудіо)

304 тисячі гривень застави призначив Солом’янський суд Києва депутату Максиму Полякову, представнику фракції "Народний фронт". Запобіжний захід йому обрали у кримінальному провадженні щодо бурштинових оборудок. Нагадаю, Максим Поляков та його колега Борислав Розенблат, виключений із Блоку Петра Порошенка, проходять по одній справі щодо отримання хабаря у 15 тисяч доларів, які вони начебто поділили порівну. За версією слідства, депутати обіцяли за гроші просунути законопроект, де будуть виписані умови видобутку бурштину на користь окремої компанії.

За перебігом судового засідання упродовж дня стежила Тетяна Власенко.

Максима Полякова суд зобов’язав носити електронний браслет, здати закордонний паспорт, не виїжджати з Києва й Умані без узгодження зі слідством, а також прибувати до судді, прокурора або детектива за першим викликом. Окрім цього, депутат має відмовитися від спілкування з іншими фігурантами провадження, аби не впливати на свідків. І упродовж 5-ти днів внестИ грошу заставу – 304 тисячі гривень, - це така собі гарантія, що депутат не переховуватиметься від слідства. Рішення ухвалив слідчий суддя Тарас Оксюта.

Клопотання Спеціалізованої антикорупційної прокуратури про обрАння запобіжного заходу суд задовольнив частково. Замість понад півмільйона гривень, як того хотіли прокурори, призначено трохи більше трьохсот. Та все одно, рішенням суду – задоволені, каже прокурор спеціалізованої антикорупційної прокуратури Володимир Кривенко.

Сам підозрюваний Максим Поляков обіцяє співпрацювати зі слідством, справно ходити на усі виклики і допити. Але прямої відповіді на запитання, чи вноситиме заставу, - не дає.

За роз’ясненнями політик відсилає до своїх адвокатів. Ті кажуть, ще міркуватимуть, як вчинити. Бо, виявляється, рішення суду для депутатів не указ, вони керуються Основним законом – Конституцією, де прописані їхні права та обов’язки. І Конституція начебто дозволяє не виконувати цієї ухвали суду, - каже адвокат підозрюваного Петро Бойко.

Закон не передбачає відповідальності у разі відмови депутата внести визначену йому судом заставу, визнає прокурор Володимир Кривенко. За його словами, у цій ситуації прокурори мають право клопотати про збільшення розміру застави, або ж  повторно звернутися до парламенту за згодою на затримання і арешт. Втім, не раніше осені, адже нині народні обранці на літніх канікулах.  

Тетяна Власенко. Українське радіо.

Прослухати репортаж

 

Хочеш знати більше - слухай новини на Українському радіо!

Останні новини
"Вікно можливостей" для окупантів закривається — Грабський про битву за Часів Яр
"Вікно можливостей" для окупантів закривається — Грабський про битву за Часів Яр
"Побачення з Євробаченням-2": Рекорди конкурсу
"Побачення з Євробаченням-2": Рекорди конкурсу
Живи тут і зараз: IRYN видала новий трек "Час є"
Живи тут і зараз: IRYN видала новий трек "Час є"
LAUD: "Музика – моя зброя, яка працює і допомагає"
LAUD: "Музика – моя зброя, яка працює і допомагає"
Курс гривні відкотився від позначки 40 після голосування у США — Дубас
Курс гривні відкотився від позначки 40 після голосування у США — Дубас
Новини по темі
Чи буде справедливість через 10 років? Адвокатка родин Небесної сотні про справи Майдану
"Від любові до ненависті один крок" – адвокатка про тонкощі поділу спільно нажитого
Польський суддя, що дозволив знову блокувати кордон, може бути залежним від попередньої влади — Галина Чижик
В Україні досі не існує правового механізму, що дозволяв би усувати з держпосад осіб з громадянством РФ — Шабаєв
НАЗК відкриє Реєстр декларацій, проте без даних військових, членів їхніх сімей та людей в окупації — Новіков