Поляки протестують проти судової реформи

Поляки протестують проти судової реформи

У різних містах Польщі демонстранти вимагали від президента Анджея Дуди ветувати законопроекти щодо судової реформи.

Про це повідомляє Reuters.

Зазначимо, що поляки вийшли на акції протесту у зв'язку з увахленням Сеймом країни суперечливого закону про Верховний суд, який є частиною судової реформи. За даними організаторів масових акцій протесту, у Варшаві у них взяли участь близько 50 тисяч осіб. Крім того, десятки тисяч осіб вийшли на вулиці в інших польських містах, зокрема, у Кракові та Познані.

Демонстранти скандували "Вільна Польша, європейська. Ми не дозволимо владі топтати європейські цінності. Ми не дозволимо собі бути виштовхнутими з Європейського Союзу".

Зазначимо, що в уряді Польщі заявили, що не піддадуться на "тиск". "Нас не залякають польські та закордонні захисники інтересів еліти", - заявила голова уряду країни Беата Шидло.

Нагадаємо, минулого тижня польським парламентом було ухвалено інший суперечливий законопроект, що передбачає реформування Національної судової ради, однак президент країни Анджей Дуда поки не підписав його та запропонував внести зміни. Відмовитись від запланованої судової реформи Варшаву раніше закликали у Європейській Комісії, заявивши, що у разі її ухвалення на Польщу чекають дисциплінарні кроки з боку ЄС.

За словами першого віце-президента Єврокомісії Франса Тіммерманса, пропоновані закони "збільшують систематичні загрози верховенству права" та "знищать решту незалежності судової гілки влади", поставивши судочинство "під цілковитий політичний контроль уряду".