Дебати навколо Антикорупційного бюро тривають

Дебати навколо Антикорупційного бюро тривають

Антикорупційні та правозахисні громадські організації представили список кандидатів на заміщення посад у конкурсній комісії, яка обиратиме керівника антикорупційної прокуратури.

За словами голови правління центру протидії корупції Віталія Шабуніна, з-поміж 10 запропонованих кандидатів - відомі в Україні і за її межами фахівці у різних сферах, у тому числі і в боротьбі з корупцією. Є двоє іноземних громадян, відомих своєю антикорупційною діяльністю.

Громадські активісти сподіваються, що парламент візьме до уваги і цих десять кандидатур при формуванні своєї квоти у комісії з обрання антикорупційного прокурора. Відповідно до закону, комісія має формуватися з 11 членів, 4 з яких - представники генеральної прокуратури, а 7 затверджуються Верховною Радою.

Українське радіо звернулося до Генеральної прокуратури з проханням пояснити особливості її кадрової політики. Відповідь ще очікуємо.

Водночас представники громадськості просять Верховну Раду розглянути питання формування конкурсної комісії на найближчому засіданні, аби якомога швидше запустити процедуру створення антикорупційної прокуратури.

Якщо в цій роботі затримок не виникне, прогнозують, що до жовтня комісія обере головного антикорупційного прокурора, а до кінця року запрацює у повному обсязі й Антикорупційне бюро.