Аеропорт "Гостомель" може стати базовим для лоукостів

Аеропорт "Гостомель" може стати базовим для лоукостів

Уряд України має намір упродовж року зробити аеропорт "Гостомель", який зараз є базою для літаків авіабудівної компанії "Антонов" і авіакомпанії "Авіалінії Антонова", українським авіамайданчиком для лоукостів, повідомила прес-служба уряду з посиланням на результати засідання спеціальної комісії з питань розвитку авіасполучення і переговорів з лоукост-перевізниками за участю прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

"Ми зараз повинні ухвалити рішення, яке дасть змогу нам вирішити одразу кілька питань, серед яких - скасування будь-яких монополій у "Борисполі", залучення нових авіаперевізників і зниження вартості квитків для наших пасажирів", - сказав прем'єр. Згідно з повідомленням, за результатами засідання його учасники вирішили продовжити політику активного залучення лоукост в Україну - і не однієї компанії, а декількох, опрацювати як тимчасове рішення надання умов для лоукостів в аеропортах "Бориспіль" або "Київ" (Жуляни) терміном на один рік, а за цей час перетворити аеропорт "Гостомель" на аеропорт для лоукост-перевізників. Крім того, умовою залучення лоукост має стати входження перевізників в регіональні аеропорти України.

"Ми виступаємо за єдині правила залучення авіакомпаній, зокрема й для лоукостів. При цьому у нас є різні аеропорти, є аеропортові термінали. Тому потрібна програма і нові правила залучення авіаперевізників", - наголосив прем'єр. Він підтвердив необхідність відновлення і завершення переговорів з ірландським лоукостом Ryanair і доручив Міністерству інфраструктури поінформувати інші авіакомпанії про умови залучення перевізників в Україні.

Повідомлялося, що 10 липня ірландська авіакомпанія Ryanair заявила про виходить з України через недотримання посадовими особами аеропорту "Бориспіль" раніше досягнутої угоди з Міністерством інфраструктури України, у зв'язку з чим буде скасовано чотири нові маршрути з Києва і сім - зі Львова.

Керівник аеропорту "Бориспіль" Павло Рябікін заявив, що поки що не підписував договір про співпрацю з Ryanair і вважає за доцільне обслуговувати лоукост-авіакомпанії в міжнародному аеропорту "Антонов", розташованому поблизу Гостомеля, а не на території аеропорту "Бориспіль". За словами Рябікіна, в разі підписання контракту з Ryanair "Бориспіль" щорічно недоотримуватиме 2 млрд грн. Він назвав договір з Ryanair фінансово невигідним для підприємства і відмовився підписувати його, доки не буде враховано вимоги аеропорту.