Оголошено переможців міжнародного літературного конкурсу імені Бабеля

Оголошено переможців міжнародного літературного конкурсу імені Бабеля

В Одесі оголошено переможців першого міжнародного літературного конкурсу на здобуття премії імені письменника Ісаака Бабеля, повідомляє УНІАН.

Церемонія оголошення результатів та вручення премій відбулася ввечері 13 липня - в день народження письменника. На церемонії були присутні представники літературної та культурної громадськості міста, місцевої влади, зарубіжні гості. На урочистості також прибув президент Всесвітнього клубу одеситів, знаменитий письменник-сатирик Михайло Жванецький.

Перше місце в конкурсі зайняла Маріанна Гончарова (Чернівці) - за оповідання "Янкель, інклоц ін барабан", друге - Ганна Бердичевська (Росія) за оповідання "Русский доктор", третє - Олексій Гедеонов (Київ) - за оповідання "Середина снігу".

Грошовий приз за перше місце становив - 60 тисяч гривень, друге - 30 тисяч, третє - 15 тисяч гривень. Також переможець конкурсу отримав бронзову статуетку "Колесо долі" авторства відомого одеського скульптора Михайла Реви. За основу статуетки взято фрагмент пам'ятника Бабелю скульптора Георгія Франгуляна, встановленого в центрі Одеси, який являє собою фігуру письменника і колесо, що котиться. Спеціальним призом (посмертно) відзначено одеського письменника Георгія Голубенка за "Розвиток бабелевського жанру в творі "Руде місто".

Також спеціального призу "За все" удостоєний Жванецький. Йому вручили "Колесо долі" й грошову премію в 100 тисяч гривень.
"Краще тримати в руках колесо фортуни, ніж під нього потрапити", - сказав сатирик.

Раніше повідомлялося, що в Одесі 15 січня стартував прийом робіт на здобуття міжнародної літературної премії імені Ісаака Бабеля. Ініціатор премії - Всесвітній клуб одеситів. Засновники премії - також приватні особи та організації, серед яких Одеський літературний музей, літературний альманах "Дерибасовская - Ришельевская", дочка Бабеля - Лідія Бабель, яка проживає зараз у США, та інші.
Премія заснована за кращу розповідь або новелу.

Зазначимо, журналіст, письменник і драматург Ісаак Бабель народився в Одесі 13 липня 1894 року, в 1940-му розстріляний як "ворог народу" за звинуваченням в "антирадянській змовницькій терористичній діяльності" та шпигунстві. У 1954 році посмертно реабілітований. Бабель широко відомий своїми "Одеськими оповіданнями" та збіркою "Конармія" про Першу Кінну Армію Будьонного. У 2011 році в Одесі на перетині вулиць Рішельєвської та Жуковського (навпроти будинку, в якому жив письменник), було встановлено пам'ятник Бабелю. Скульптор Георгій Франгулян. Вартість бронзового монумента (висота - понад 3 метри) - 400 тисяч доларів, зібраних за рахунок благодійників. Письменник зображений сидячи на сходах, у нього в руках - блокнот, поруч - бронзове колесо тачанки, що символізує плин життя (колесо долі).