Малайзія сподівається, що до кінця року назвуть винних у катастрофі "МН17"

Малайзія сподівається, що до кінця року назвуть винних у катастрофі "МН17"

Малайзія розраховує, що до кінця року будуть названі підозрювані у катастрофі МН17

Влада Малайзії сподівається, що підозрювані у катастрофі літака авіакомпанії "Malaysia Airlines", рейс "МН17", який був збитий над Донбасом, стануть відомі до кінця року, повідомляє УНІАН. Про це під час меморіальної служби за жертвами катастрофи в адміністративній столиці Малайзії Путраджаї заявив міністр транспорту Ліоу Тіонг Гавкіт. За його словами, спільна слідча група, опитавши понад 200 осіб і перевіривши великі обсяги даних, висловила впевненість у тому, що підозрювані будуть притягнуті до суду.

На службі були присутні близько 90 рідних 43 громадян Малайзії, загиблих в авіакатострофі. Деякі з родичів вирушать до Нідерландів, щоб у третю річницю трагедії відвідати відкриття меморіалу жертвам рейсу "MH17".

Раніше повідомлялося, що літак "Boeing 777" авіакомпанії "Malaysia Airlines", що виконував рейс "MH17" з Амстердама до Куала-Лумпура, був збитий 17 липня 2014 року над окупованою бойовиками територією Донецької області. Загинули всі 298 людей, які перебували на борту. Пасажирами рейсу були громадяни 10 країн, більшість загиблих (196 осіб) - громадяни Нідерландів.

Зазначимо, що Рада безпеки Голландії 13 жовтня 2015 року оприлюднила звіт про причини цієї катастрофи. Встановлено, що літак був збитий зенітно-ракетним комплексом "Бук".

Міжнародна спільна слідча група в представленому 28 вересня 2016 року звіті повідомила, що літак був збитий з підконтрольної бойовикам території Донбасу російським зенітно-ракетним комплексом "Бук", ввезеним в Україну з Росії. Місце пуску ракети - селище Первомайське, що перебувало під контролем проросійських сепаратистів. До кола підозрюваних, згідно з доповіддю, входять близько 100 осіб. У Кремлі заявили, що доповідь не можна вважати "остаточною правдою", а висновки слідчих назвали "попередніми".

Група журналістів-розслідувачів "Bellingcat" опублікувала 5 червня 2017 року на своєму сайті результати дослідження, яке підтверджує, що "Бук", яким був збитий літак, є російським.

Країни-учасниці розслідування трагедії "МН17" домовилися не створювати окремий трибунал і вирішили, що винні постануть перед судом Нідерландів.

У Раді Федерації РФ оголосили, що суд у Нідерландах щодо атаки на "MH17" не буде легітимним.

7 липня 2017 року Україна та Нідерланди підписали угоду про створення правових підстав для розгляду та покарання у справі "MH17".