В Україні врегульовують проблему подвійного громадянства

В Україні врегульовують проблему подвійного громадянства

Пропозиція позбавляти українського громадянства за добровільне набуття громадянства іншої країни - це крок назад від європейських стандартів, вважає політолог, директор Українського інституту аналізу і менеджменту політики Руслан Бортник.

Таку норму містить президентський законопроект щодо врегулювання проблеми подвійного громадянства. За словами Руслана Бортника, нині, щонайменше, 10 відсотків українців мають паспорти інших держав і ставити їх перед вибором, Україна чи, скажімо, Угорщина, Румунія, Польща чи Португалія - неправильно.

Окрім того, зазначив Руслан Бортник, жорстка заборона подвійного громадянства нехарактерна для більшості країн.

Водночас експерт Українсько-Ізраїльського інституту стратегічних досліджень Валерій Самсонкін вважає, що ухвалення відповідних змін до Закону "Про громадянство" не усуне "певні ризики для національної безпеки України", якими, як випливає з пояснювальної записки до законопроекту, і керувались розробники ініціативи.

А для врегулювання питання з подвійним громадянством в осіб на виборних чи високих державних посадах Україні варто було б скористатись досвідом Ізраїлю, зауважив Валерій Самсонкін.