Православна церква вшановує пам'ять святих апостолів з числа сімдесяти

Православна церква вшановує пам'ять святих апостолів з числа сімдесяти

Сьогодні православна церква вшановує пам'ять святих апостолів з числа сімдесяти: Аристарха, Пуда і Трохима. Всі троє були учнями і супутниками святого апостола Павла, розділяючи з ним скорботи і гоніння за віру Христову. Їхні ім’я неодноразово згадуються в книзі Діянь святих апостолів і в Посланнях апостола Павла.

Святий Аристарх став єпископом сирійського міста Апамеї, а апостол Пуд був члена римського Сенату. У своєму маєтку він приймав апостолів і збирав віруючих християн. Його будинок став церквою, що дістала назву «Пастирської». У ній, за переказами, звершував богослужіння сам святий апостол Петро.

Трохим походив з міста Едесси. Всі троє апостолів прийняли мученицьку смерть в Римі за часів імператора Нерона, одночасно зі святим апостолом Павлом близько 67 року.

Сьогодні згадують і про Мстислава Київського. Він був сином Володимира Мономаха. Княжив спочатку на Волині, а потім понад 20 років у Новгороді.

Після смерті батька в 1125 році став  київським князем. Він сприяв зосередженню земель довкола єдиного центру - столичного града, успішно боровся з половцями. В історії залишився з епітетом Великий.