Новини з Верховної Ради

Новини з Верховної Ради

Антикорупційний комітет Верховної Ради 22 березня має намір повторно рекомендувати Парламенту обрати заступника генінспектора Мін’юсту США Роберта Сторча аудитором НАБУ або оголосити новий конкурс на посаду аудитора. Про це журналістам повідомив голова комітету Єгор Соболєв. При цьому він наголосив, що обрання аудитором НАБУ українця є малоймовірним, оскільки така людина повинна мати досвід роботи в міжнародних судах, прокуратурах або міжнародних антикорупційних організаціях.

Сьогодні Верховна Рада не змогла призначити одного з трьох аудиторів для Національного антикорупційного бюро.

Раніше на прохання Кабінету Міністрів громадські організації запропонували три кандидатури на посаду аудитора НАБУ. Всі троє претендентів – іноземці. За словами Ярослава Юрчишина, виконавчого директора українського офісу "Transparency International", всі визначені громадськістю кандидати мають значний досвід боротьби з корупцією і проведення перевірок правоохоронних структур. Згідно із законом про Національне антикорупційне бюро, відомство щороку має перевіряти незалежна аудиторська комісія, що визначає, чи ефективно працює правоохоронна структура. Вона ж надає рекомендації щодо звільнення керівника НАБУ. Як відомо, до складу комісії мають входити три аудитори, які окремо призначаються Президентом, Урядом та Парламентом.

Також Верховна Рада перенесла термін останнього прийому на здобуття вищої освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем молодшого спеціаліста. У відповідному законі зауважується, що "останній прийом на здобуття вищої освіти за освітньо-кваліфікаційним рівнем "молодший спеціаліст" проводиться в 2019 році". У чинній редакції документа останній прийом на здобуття такої освіти був у 2016-му.