У Парламенті - судовий день

У Парламенті - судовий день

Сьогодні депутати взялися за вдосконалення процедури заочного засудження. Для цього ухвалили у першому читанні зміни до чинного  Кримінального процесуального кодексу, що розширюють можливості слідства для заочного засудження Віктора Януковича і його оточення.

Також народні обранці вирішили скасувати чинність окремих норм так званого "закону Савченко", який один день перебування у СІЗО зараховує за два у в’язниці. Натомість, Верховна Рада не змогла визначити кандидата до складу комісії зовнішнього контролю ефективності діяльності НАБУ.

Депутати почали розглядати проект постанови авторства депутата з "Самопомочі" Єгора Соболєва. Нею пропонувалося визначити кандидатом Роберта Сторча - заступника генерального інспектора департаменту юстиції Сполучених Штатів Америки.

За словами Єгора Соболєва, попередньо був проведений конкурс, було рішення комітету щодо висування цієї кандидатури, за яке голосували всі представники фракцій. Однак несподівано для багатьох депутатів голова фракції БПП Ігор Гринів від фракцій коаліції запропонував іншу кандидатуру - Найджела Брауна.

Обговорення питання вийшло бурхливим, жодну з двох кандидатур депутати не схвалили, а питання було відправлене на доопрацювання профільного комітету.

Сьогодні ж Верховна Рада відмовилася повертати повноваження податковій міліції, яка фактично була ліквідована грудневим рішенням Парламенту.

Водночас міністр юстиції Павло Петренко пояснив, що податкова міліція діятиме до ухвалення закону про службу фінансових розслідувань і її створення.

При цьому він підтвердив наявність певного правового вакууму, який створює технічні проблеми з оплатою праці співробітників відомства.