Хор Українського радіо почав цьогорічні виступи оригінальним концертом-дійством

Хор Українського радіо почав цьогорічні виступи оригінальним концертом-дійством

Завершальним акордом насичених культурною програмою різдвяно-новорічний свят став феєричний виступ Академічного хору Українського радіо ім. П.Майбороди.

У Великій концертній студії УР відбувся святковий концерт-дійство «Від Різдва до Водохреща». Цього разу колектив постав перед слухачем в новій іпостасі, адже зі сцени лунав не тільки хоровий спів.

У програмі вдало поєднались колядки різних стилів – від класичного «Щедрика» М. Леонтовича до сучасної, стилізованої під джаз, обробки цього самого твору від американської композиторки українського походження Катерини Білої-Хенес. Ця композиція у виконанні Сергія Макарова (контрабас) та басової партії (в чорних окулярах) вже з перших тактів заінтригувала зал. Хористи на чолі з диригентом представили блискучу інтерпретацію твору та майстерно відтворили досить непросту в ритмічному та ансамблевому плані партитуру. Олексій Руденко чудово провів технічно складну партію флейти. Супровід ударних інструментів Олени Шабельської та Андрія Васька додав особливого колориту твору.
 
Того вечора зі сцени лунала і декламація, і художнє слово від читця Богдана Куця, що поєднав святковий настрій з народним колоритом. Не обійшлося й без танців, які виконували артисти хору – Тетяна Коробка, Анна Гримуд, Дмитро Білик та Олексій Ніколенко.

У супроводі запальних мелодій троїстих музик – Миколи Іванова (скрипка, волинка, сопілка), Олени Шабельської та Андрія Васька (ударні), Володимира Польовчика (цимбали) виконавці відтворили автентичний колорит та атмосферу народних гулянь. На сцені співав й вокальний октет хору.

Великий дитячий хор Українського радіо під керуванням Галини Трофимової своїм м’яким, теплим, злагодженим звучанням додав світлого забарвлення в атмосферу концерту. Вела концерт Гюзель Сабітова.

А диригентом-постановником усього феєричного дійства стала художній керівник та головний диригент колективу, заслужена артистка України Юлія Ткач. «Для мене це була дуже цікава робота. Сама атмосфера різдвяних свят, настрій артистів допомагали й надихали на створення певних образів, духу Різдва», – зазначає мисткиня.

2017-й – особливий рік для Академічного хору Українського радіо ім. П.Майбороди. Колективу виповнюється 85 років! Тож в планах ціла низка ювілейних заходів. І «Від Різдва до Водохреща» – лише перший з них. «Цей концерт, - зазначила Юлія Ткач, - символічно відкрив  наш ювілейний рік. Тому хотілось дати певний яскравий старт та створити святковий настрій на весь рік як артистам хору так і слухачам. Думаю, нам це вдалось!»


Автор Катя Фалісей
Фото Юрій Прияцелюк