В Україні стартувала Судова реформа

В Україні стартувала Судова реформа

В Україні набули чинності зміни до Конституції в частині правосуддя, давши у такий спосіб старт Судовій реформі. Відповідний закон, за який Верховна Рада проголосувала 2 червня, а Президент підписав 28 червня, вступив в силу через 3 місяці з наступного дня після його опублікування.

Основні зміни до Конституції в частині правосуддя передбачають, що створювати й ліквідовувати судові установи замість Президента тепер буде Парламент. Президент і Рада позбавляються права звільняти суддів, але у Глави держави залишається право їх призначати. Скасовується також 5-річний термін призначення суддів, а запроваджується безстроковий. Судді фактично позбавляються недоторканності, і можуть бути затримані правоохоронцями за тяжкі чи особливо тяжкі злочини.

Документом також збільшується термін повноважень генерального прокурора з 5 до 6 років, але забороняється йому займати цю посаду 2 терміни поспіль. Вищу раду юстиції замінить Вища рада правосуддя, яка даватиме згоду на затримання, арешт чи звільнення суддів.

Звільняти суддів "за порушення" присяги стане неможливим. Напередодні, в останній день, коли можливо було звільнити суддів за нормою про "порушення присяги", Верховна Рада на позачерговому засіданні ухвалила таке рішення щодо 29 служителів Феміди.