Євроасоціація судів стурбована законом про статус суддів

Євроасоціація судів стурбована законом про статус суддів

Європейська асоціація адміністративних суддів висловила стурбованість з приводу положень нового Закону "Про судоустрій і статус суддів". Про це йдеться у листі, надісланому Європейському комісару з питань юстиції, Президенту України і міністру юстиції.

Зокрема, зазначається, що статус суддів не повинен порушуватися, адже гарантія строку перебування на посаді - один із ключових елементів незалежності суддів. Висловлюється стурбованість і з приводу розширення зобов'язання судів подавати повну декларацію родинних зв'язків, а також інших декларацій (за приватним майном).

Європейські судді вважають, що такі заходи призводять до порушення права на недоторканність приватного життя,  до того ж, не допоможуть у встановленні належної підзвітності і прозорості у боротьбі з корупцією, зате призведуть до залякування суддів.

Нагадаємо, що Закон "Про судоустрій і статус суддів" передано на підпис Президенту України. Зазначимо, що Вищий адміністративний суд просить ветувати Закон, оскільки він спрямований на руйнування системи адміністративного судочинства.