Кримськотатарський день на Українському радіо

Кримськотатарський день на Українському радіо

18 травня, у День боротьби за права кримськотатарського народу – 71-ї річниці депортації кримських татар, Українське радіо проведе своєрідний марафон – більшість програм будуть присвячені темі депортації кримських татар в 1944 році, вимушеній еміграції в 2014-му та початку нового життя на материковій Україні.

Трагічна для кримськотатарського народу історична дата 18 травня нині набуває не лише ще трагічнішого переосмислення, але потребує особливого – інакшого – висвітлення, каже головний редактор головної редакції суспільно-політичних передач Першого каналу Українського радіо Аліна Акуленко. Усім нам треба вчитися говорити правду щиро, без надмірного пафосу й гіпертрофованої жалоби. Саме тому стилістика людяності, співпереживання, у поєднанні з аналізом історичних подій як підґрунтям для розбудови і втілення стратегії повернення анексованого Криму, лежить в основі всіх програм, які 18 травня звучатимуть на Першому каналі Українського радіо.

Об’єднані загальною назвою «Кримськотатарський день на Українському радіо» різножанрові та різноформатні програми насправді адресовані якнайширшому колу слухачів. Наприклад, у «Школяді», програмі для наймолодших слухачів, кримськотатарські школярі, яким цьогоріч довелося стати новачками у столичних школах, розповідатимуть про зміни у їхньому житті, нових друзів та мрії повернутися додому; з пізнавальної програми «АВС» учні середніх класів дізнаються деякі секрети кримськотатарської мови, маловідомі факти з кримськотатарської історії, а також зможуть вивчити Гімн кримськотатарського народу. Упродовж семи прямоефірних програм до спілкування зі слухачами долучаться лідери кримськотатарського народу, переселенці з тимчасово окупованого півострову та ті, хто ще залишається в Криму та має мужність протистояти російській владі. Але кожен із прямоефірних відрізків матиме вузьке тематичне спрямування: у «Порядку денному» звучатимуть звернення кримськотатарських лідерів; «Тема. Країна» поміркує над тим, де зараз живуть кримські татари і як їм уникнути асиміляції; «Тема. Інший погляд» розкаже про кримськотатарські ремесла та те, де нині шукають прихистку кримськотатарські митці; в «Українському вимірі» гортатимемо сторінки історії; учасниками «Теми. Vox Populi» зможе стати кожен слухач, охочий поміркувати про те, що є джерелом кримськотатарської сили й мужності; «Відкрита студія» дискутуватиме про доречність проведення паралелей 1944 та 2014 років в історії кримських татар, а учасники «Порядку денного. Підсумки» узагальнять поді цього дня..

Також в ефірі буде багато кримськотатарської сучасної та народної музики, звучатимуть літературні замальовки, зокрема «Омріяний край» Лілі Хайд у виконанні кримськотатарських громадських активістів.

«Продумуючи «Кримськотатарський день на Українському радіо», усвідомлюючи його важливість, ми водночас прагнули мінімілізувати штучний офіціоз і надмірну скорботу чи невмотивований пафос у висвітленні. Бо цей день аж ніяк не привід для шоу чи піару, але чудова можливість для того, щоб ще раз підкреслити, як важливо вміти бути людьми, вміти слухати і чути» - наголосила А. Акуленко.