Ексклюзивне інтерв'ю Посла України в Португалії Українському радіо

Ексклюзивне інтерв'ю Посла України в Португалії Українському радіо

До виконання обов'язків Надзвичайного і Повноважного Посла України у Португальській Республіці приступила Інна Василівна Огнівець. З перших днів перебування у Лісабоні дипломат почала знайомство з життям української громади та з представниками державних органів країни. Першими враженнями від цих зустрічей Інна Огнівець ділиться з кореспондентом Українського радіо у Португалії Тамарою Лаврук.

КОР.: Інно Василівно, знаю із вуст українців, з преси про те, що Ви, тілько-но приїхавши до Лісабона, зразу пірнули у життя української громади. Нас всіх це дуже порадувало. А які у Вас враження від знайомства з українською громадою Португалії?

ОГНІВЕЦЬ: Вітаю всіх слухачів!  Мені приємно поспілкуватись, розповісти про діяльність Посольства, про свої враження від української громади Португалії. Хочу сказати, що, дійсно, тільки недавно прибула до Лісабона, 12 січня вручила вірчі грамоти Президенту Португальської Республіки. Почалися зустрічі, і, враховуючи те, що українська громада в Португалії багаточисельна, складає близько 40 тисяч осіб, я почала активне знайомство з нею. Була запрошена на численні заходи, які проводилися різноманітними культурно-освітніми центрами, зустрічалася дітьми, брала участь у відкритих уроках, благодійних концертах. Запрошувала керівників українських організацій до Посольства, для того, щоб познайомитись безпосередньо. Знайомства продовжуються. Враження, яке маю від знайомства з українською громадою, є позитивним, тому що українці, де б вони не знаходилися, вони завжди залишаються людьми, які не забувають про свою Батьківщину, які турбуються про неї. Особливо приємно мені, що в цей тяжкий для України час українці намагаються всіляко допомоги їй. Це проявляється у благодійній допомозі, за що низький уклін українцям Португалії. Це бажання демонструвати українську культуру, знайомити місцеву громаду з історією України. Це бажання передати своїм дітям любов до України, святкувати національні свята України. Це дуже важливо, і Посольство сподівається, що ми разом будемо займатися цими цікавими проектами.

КОР.: Чи відомі Вам випадки порушень прав громадян України тут, у цій країні?

ОГНІВЕЦЬ: Хочу сказати, що українська громада завоювала у португальському суспільстві високий авторитет. Українці славляться свою старанністю і надійністю у роботі. Тому не можу сказати, що є якісь випадки грубого порушення прав трудових мігрантів. Але, разом з тим, хочу зазначити, що траплялись випадки затягування нарахування чи надання компенсацій у зв'язку з отриманням травм на виробництві чи каліцтвом. Або зволікання з судовим розглядом справ, або затримка у виплаті пенсій у зв'язку з втратою годувальника. У таких випадках співробітники Посольства на звернення громадян надають консультації, роз'яснення щодо законодавства Португалії у соціальній сфері, алгоритми звернень до соціальних служб, надають консультації щодо звернень до суду з питань захисту своїх інтересів. Крім того, Посольство направляє на прохання громадян України офіційні запити в разі потреби до компетентних органів Португалії з питань порушень їхніх прав. Консульські працівники надають довідки з роз`яснення українського законодавства, подання яких до португальських органів сприяє пришвидшенню оформлень відповідних нарахувань. Таким чином Посольство прикладає зусилля для того, щоб максимально допомогти українським мігрантам, які знаходяться на території Португалії.
 
КОР.: Розкажіть про свої контакти з португальським державними органами. Які зустрічі вже відбулися, які ще плануються?

ОГНІВЕЦЬ: Слід зазначити, що перед Україною зараз поставлені важливі питання, такі як лібералізація візового режиму для громадян України, для того щоб вони могли без віз в`їжджати на територію країн Європейського Союзу. З цією метою Посольство проводить зустрічі із представниками португальських державних органів — щоб пояснити, яких заходів вживає Українська Держава для того, щоб виконати зобов`язання, які поставлені перед українським урядом для того, щоб таке рішення від Європейського Союзу було. Зокрема, це заходи пов'язані зі зміною законодавства у сфері боротьби з корупцією, створення нових органів по боротьбі з корупцією, а також питання пов'язані з оформленням паспортів. Україна і Європейський Союз підписали договір про створення Зони вільної торгівлі, яка почала діяти з 1 січня цього року. І завдання Посольства полягає в тому, щоб посилити економічне співробітництво. Тому низка зустрічей була проведена у Міністерстві закордонних справ Португалії. Планується зустріч у Міністерстві юстиції, Міністерстві внутрішніх справ. Крім того, планую зустрітися з Євродепутатами, від яких буде залежати рішення, зокрема, щодо лібералізації візового режиму для громадян України. В місті Порту знаходиться Консульство України і найближчим часом заплановано зустріч із представниками місцевих органів Порту та інших міст для того щоб налагодити контакти на рівні керівників місцевих органів, а також регіональних. Хочу зазначити, що ті зустрічі, які я провела, стверджують послідовну незмінну позицію Португалії в питанні захисту Україною своїх інтересів у сфері відновлення територіальної цілісності Держави. На жаль, ми маємо зараз складну ситуацію в Україні, оскільки Російська Федерація два роки тому віроломно захопила Крим, а проросійські бойовики захопили частину Луганської та Донецької областей. Мета нашої держави полягає в тому, щоб відновити територіальну цілісність, повернути захоплені Росією території. Яскравим свідченням того, що світ нас підтримує, є те, що на Росію накладені санкції у зв'язку з агресивними діями проти України. Україна проводить заходи з тим, щоб роз'яснити у колі міжнародних організацій на двосторонньому рівні свою позицію. Ця позиція сприймається з розумінням і в Португалії.

КОР.: У Вас стільки клопотів — зустрічі, робота. А чи вдалося побачити, яка це гарна країна?

ОГНІВЕЦЬ: Так, коли я маю вільний час, то намагаюсь ознайомитись з історичними пам`ятками, побувати на узбережжі. Дуже мені подобається ця країна. Вражають не лише клімат, привітні і приємні португальці, а й історія. Нещодавно побувала в місті Сетубал. Але це лише перші кроки на португальській землі, яка має гарну і давню історію, прекрасну культуру. Сподіваюсь за той час, поки я буду тут працювати, у мене буде можливість познайомитись і насолодитись і природою, і культурою цієї країни.

КОР.: Щоб Ви хотіли побажати українській громаді, враховуючи всі зустрічі, розмови, спілкування?

ОГНІВЕЦЬ: Хочу побажати українській громаді активніше об`єднуватись і разом з Посольством долучатися до спільних проектів. Зокрема, йдеться про спорудження пам`ятника Тарасові Шевченку у Лісабоні, участь у проведенні Днів культури. Наприклад, у проведенні Днів культури Львівської області у Лісабоні, про яку вже є домовленість з Львівською держадміністрацією. Думаю, кожен регіон України має можливість показати свою культуру, історію, традиції в Португалії, щоб португальці змогли оцінити не лише працьовитість і сумлінність українців, але й високу культуру нашого народу, познайомитись з історією, нашими традиціями. Всім хочу побажати миру і порозуміння.

КОР.: Дякую дуже. Надзвичайно приємно, що нашу державу у Португалії представляє жінка. Ми, жінки, до всього ставимось по-особливому. Гадаю, що господарський погляд, материнський погляд, ніжна жіноча душа позитивно вплинуть на політичні відносини двох країн і вони стануть ще ближчими. Натхнення Вам і удачі!