Промінь рекомендує: ILLARIA з треком "У маленьких очах"

Промінь рекомендує: ILLARIA з треком "У маленьких очах"

ILLARIA — українська співачка, композиторка, авторка пісень, музична продюсерка, вокальна тренерка власної творчої студії "Вокальна майстерня Ілларії", викладачка Київського інституту музики ім.Глієра. На українській сцені ILLARIA вирізняється містичним образом, етнічними мотивами й чуттєвим голосом, діапазон якого сягає трьох октав. В її дискографії — 5 студійних альбомів, концертний і міні альбом. У 2011 році ILLARIA зі своїм гуртом виборола першу премію на XII Всеукраїнському фестивалі "Червона рута" в номінації "експериментальна музика". Але справжній успіх прийшов до неї наступного року завдяки вокальному шоу "Голос країни", де співачка дійшла до півфіналу. ILLARIA тричі брала участь у Нацвідборі на Євробачення (в 2014, 2017 і 2018 рр.). Також її голос можна почути у численних рекламних роликах і мультфільмах, а її власні музичні твори нерідко звучать у кінострічках і театральних виставах. Через бойові дії співачка з двома дітьми була змушена виїхати за кордон, але продовжує давати концерти й займається благодійністю. Одна з її крайніх пісень — "У маленьких очах" — потрапила у плей-лист "Промінь рекомендує". Власне, про неї, а також, як нині опановує музикотерапію та чи збирається вкотре випробувати свої сили у Нацвідборі на Євробачення,  ILLARIA розповіла ведучим шоу РанокПро на Радіо Промінь Дмитру Захарченку й Лесі Антипенко. 

 

0:00 0:00
10
1x

Фото з інстаграм-сторінки illariaethno

Ілларіє, привіт. Як твої справи?

Я завжди налаштована на позитив. Наразі я знаходжусь зі своїми маленькими дітками в Італії. Я тут часу не гаю, роблю дуже багато концертів на підтримку України не тільки в Італії, по всій Європі. І продовжую своє навчання музичне в консерваторії. Навчаюсь оперному вокалу і музикотерапії. Так що сподіваюсь привезти в Україну нові цікаві технології, як нам всім відновлюватись за допомогою музики. І пишу багато пісень.

З приводу навчання, ти взагалі любиш навчатись? 

Ой, так! я себе вважаю, як Сковорода, вічним студентом. Я доволі багато навчалась в Україні. Все, що могла вивчити, я там вивчила. Тепер, оскільки  опинилась закордоном, вирішила, що треба далі рухатись, треба навчатись. Як казав Шевченко: "І свого не цураймося, і чужого научаймося". Я слідую цій тезі і зараз навчаюсь в магістратурі, отримала грант на навчання. Попереду ще два роки, але я дуже-дуже позитивно налаштована, дуже багато приходить ідей, навчаюсь також композиції і сподіваюсь вже нові свої твори писати для оркестрів самостійно. Тому в мене дуже багато ідей, багато творчих планів. 

Ти ж іще й викладачка. Ти й досі працюєш у Київському інституті музики? 

В Київському інституті музики я наразі не працюю, але я декілька років тому відкрила свою школу — "Вокальну майстерню Ілларії". Вона тепер по всьому світу працює, це тепер міжнародна школа. Ви знаєте, що Злата Дзюнька — моя учениця — представляла Україну на Дитячому Євробаченні минулого року. Також багато моїх учнів зараз вступили у світові вузи, такі як Берклі і World Music Academy, тому працюємо. Працюємо і прославляємо нашу країну, де б ми не були. 

"Я себе вважаю ветераном Нацвідборів на Євробачення. Ця історія може закінчитись, може не закінчитись, може в іншому представникові продовжитись, я не зарікаюсь"

Ти згадала Злату Дзюньку, яка представляла нашу країну. Це було певним закриттям твого гештальту? Бо ти сама неодноразово брала участь у Нацвідборах на Євробачення, але до кінцевої мети не доходила. 

Я себе вважаю ветераном Нацвідборів на Євробачення. Ветераншою! Тричі пробувала свої сили. Хоч пісні і не потрапляли на саме Євробачення, але всі вони стали доволі відомими і пісню "Сила" зараз співають всюди. Так, Златка стала моїм представником, можна сказати. Реалізувала мою мрію, я дуже щаслива. Пісня "Незламна" дуже потужно прозвучала. Ми не змінили жодного слова, розказали всю правду про війну, про те, як діти зараз живуть в наших реаліях. Зняли кліп у бункері, все було дуже по-справжньому і я дуже пишаюсь цією роботою, вважаю, що це найкраще звучання моїх пісень, яке можна собі уявити. Я і в журі Євробачення працювала, тому побачимо, ця історія може закінчитись, може не закінчитись, може в іншому представникові продовжитись, я не зарікаюсь.

"У маленьких очах" — це послання до наших діточок, послання до дорослих принести мир на нашу землю, щоб у маленьких очах — відбивався тільки світ, а не жах від пожеж"

Тобто ми тут ставимо три крапки. Поки ж давай представимо твій трек "У маленьких очах", розкажи про нього. Знаю, що він для тебе дуже особистий. 

Я дуже щаслива, що ця пісня нарешті побачила світ.  Тому що цю пісню я написала, як тільки почалась війна в Україні десять років тому. Я в цей час чекала на появу моєї першої донечки Соломійки. І мені в руки потрапила збірка віршів Симоненка. Мене запросили взяти участь у проєкті, присвяченому цьому поетові й треба було написати пісні. Я з першого погляду закохалась у цей вірш, оскільки я чекала на маленькі очі. І оскільки ми тоді відчували ці зміни в країні й уявити не могли, як далі будуть розвиватись події. Ця пісня вже тоді для мене була дуже важливою, а зараз поготів. Я дуже рада, що разом із Студією "Кофеїн", формацією "Нескорений ПроRock"  (є така формація митців, які збирають пісні поетів "Розстріляного відродження", яких переслідувала радянська влада, і ми відновлюємо цю поезію в сучасній музиці) ми нарешті видали цю збірку. В цій збірці є не тільки мої пісні, але моя пісня завершує збірку. Вона є таким світлим натхненням, майже колисковою. Це послання до наших діточок, послання до дорослих, які мають величезний стимул принести мир на нашу землю, принести перемогу для того, щоб у маленьких очах — відбивався тільки світ, а не жах від пожеж. І саме про це моя пісня. Вона — поза часом, вона абсолютно, можливо, відірвана від якихось тенденцій, тому що я пишу достатньо багато модної музики нині, але ця пісня особлива, вона для дітей, про дітей і вона з усією любов’ю, з усією тендітністю, яка є.         

Слухати трек "У маленьких очах" від ILLARIA, як і багато інших прем’єр, можна в плей-листі "Промінь Рекомендує 2024" на Spotify.