Промінь рекомендує: Довгий Пес та Wootabi з треком "Дивні думки"

Промінь рекомендує: Довгий Пес та Wootabi з треком "Дивні думки"

Довгий Пес — український хіп-хоп виконавець, МС, учасник гурту "Ціна Ритму". Музичну кар’єру почав у 2008 році, а перший реліз відбувся у 2010-му. Живе у Львові. У 2020 році започаткував серію львівських хіп-хоп вечірок "ДВІР". Пише тексти на гостру соціальну проблематику, хоча не відмовляється й від більш звичних для сучасного хіп-хопу тем про стосунки й дозвілля. Цього тижня в плей-лист "Промінь рекомендує" потрапив трек "Дивні думки". Довгий Пес випустив його у співпраці з саунд продюсером Wootabi. Як і міні альбомом "Холодриґґа", до якого увійшла ця композиція. Цей EP — це рефлексія життя репера під час війни, сповнена вагань, нерозуміння ситуації та прийняття реального стану справ. Про що пісня "Дивні думки", а також, яким він бачить майбутнє репу в Україні, Олександр Благодеров, він же Довгий пес, розповів ведучим шоу РанокПро на Радіо Промінь Денису Денисенку та Лесі Антипенко.

0:00 0:00
10
1x

Український реп-виконавець Довгий пес  (Олександр Благодеров) / Фото @samuelgoldbergg

"Пісня "Дивні думки" створилась вустами інших людей. Я просто перетранслював всі думки, які мене оточували, про що я розмовляв зі знайомими, що я чув" 

Олександре, як народилась пісня, про яку ми сьогодні говоримо, — "Дивні думки"? 

Вона створилась вустами інших людей. Я просто перетранслював всі думки, які мене оточували, про що я розмовляв зі знайомими, що я чув. Мені здається, про це говорять всі, я просто підсумував і видав це в трек. Єдине, на що хотів би звернути увагу, — це якраз на перші рядки: "Коли я задонатив, а потім напрягся, чи не замало я кинув? Бо люди нагнали на мене провину." Я би хотів цими словами звернути увагу людей, які звертаються до інших людей, особливо які мають публіку. Мені не дуже подобається, що вони не розмежовують і всіх починають ганьбити. Насправді дуже велика кількість людей є свідомими й донатять щоденно, хтось донатить, коли може, коли в нього є кошти. Але так як це не розмежовується і люди ці, про яких я кажу, звертаються і до цих людей, це може негативно вплинути. Тому що ти ніби й донатиш, і стараєшся допомагати, але все рівно до тебе звертаються, що ти робиш недостатньо. Це, напевно, одна з найбільших проблематик, які я хотів розкрити, щоб люди були трошки м’якшими. Я розумію, що зараз м’якості, грубо кажучи, місця не залишається, тому що два роки ми в такому стані, але все ж про це треба більше думати. 

Раніше ти розповідав, що намагаєшся інтегрувати гумор в український реп. Скажи, чи виходить і який гумор тобі ближчий? 

Точно не "95 кварталу". Намагаюсь, але, як ви самі розумієте, зараз такий стан, що не дуже й виходить. Тому що, напевно, люди не дуже й готові до гумору масово. Але коли повномасштабна ще не почалась, я намагався й були якісь сатиричні "штуки", які я писав. Наприклад, обіграв пісню Іво Бобула "Липи цвітуть", в мене вона називається "Липа гарно пахне". Потім  у мене була сатирична пісня "Мама принца хотіла" про те, як у людей часто будуються відносини і заходять в глухий кут, бо починаються не зовсім добре. Але два останні роки думки трохи не в бік гумору. Напевно, це все ж таки якась соціальна складова більше. Але я б дуже хотів, тому що ми самі по собі нація весела. Водночас чомусь у репі не прийнято, що там є гумор. А я бачив прекрасні кейси, навіть у самих популярних, це Емінем, там багато гумору й сатири. Хотілося б, щоб і в нас таке було, тому що, мені здається, цікавіше слухати, коли людина з тобою грайливо чи жартома спілкується в треках. 

"Хотілось би, щоб у людей розвивався трохи більше смак, щоб вони не споживали все підряд і трошки аналізували, яка людина стоїть за творчістю"

А яким ти бачиш розвиток реп-культури в Україні? 

Я завжди стараюсь бачити позитивно. Ми, як виконавці,  кожен розуміємо цю культуру по-своєму. Конкретно, як я її розумію?  Вона, не знаю, чи розвинеться, але я буду сподіватись і "топити" за це до кінця. Хотілось би, щоб у людей розвивався трохи більше смак, щоб вони розуміли, що варто толерувати, а що не варто, не споживали все підряд і трошки аналізували, яка людина стоїть за творчістю. 

Слухати трек Довгого Пса та Wootabi "Дивні думки", як і багато інших прем’єр, можна в плей-листі "Промінь Рекомендує 2024" на Spotify.