Як допомогти військовим, які пройшли пекло полону: нова ініціатива в Києві

Як допомогти військовим, які пройшли пекло полону: нова ініціатива в Києві

Як поводитись з нашими хлопцями й дівчатами, які повертаються з полону, на жаль, навіть теоретично не може ніхто розказати

Особливій біль в часи повномасштабної війни – це питання військовополонених. Про це наших військових у полоні потрібно говорити і нагадувати – але не менш важливо навчатись спілкуватись із людьми, які пройшли пекло. Щоб допомогти їм якнайшвидше повернутися до звичного життя. 

10 лютого в Києві відкрили хаб для допомоги людям, що повернулися з полону. Про це повідомив Координаційний штаб з питань поводження з військовополоненими. Головна мета функціонування хабу від фонду YOUkraine – встановлення здорової комунікації між суспільством і колишніми військовополоненими і всебічна допомога останнім. 

Хаб відкрили за ініціативи оборонців Маріуполя. Його використовуватимуть для спілкування, консультування та реабілітації визволених з полону захисників та захисниць. Саме за рахунок того, що він створений за принципом "свої для своїх" – військові зможуть отримати конкретні поради з особистого досвіду, який можна розділити лише з тим, хто сам пройшов подібне. Можна звертатись за допомогою як психологічною, так і юридичною і соціальною. 

Дмитро Захарченко і Анна Заклецька зв’язались із засновницею фонду YOUkraine Анною Мурашенко, щоби дізнатись всі подробиці.

0:00 0:00
10
1x

Ілюстративне фото: Getty

Ми розуміємо, наскільки важливо, щоб колишні військовополонені отримували допомогу від людей, які розуміють їх з особистого досвіду. І з цього боку ваша ініціатива створити простір спілкування за принципом "свої для своїх" дуже корисна.

Такого досвіду комунікації з військовополоненими про те, що вони пройшли, немає зараз в жодній країні світу. І про те, як поводитись з нашими хлопцями й дівчатами, які сьогодні повертаються з полону, на жаль, навіть теоретично не може ніхто розказати. Тому тільки вони самі можуть розуміти одне одного і бути корисними в процесі реабілітації.

Наприклад, вчора був кейс. Подзвонив хлопець із Закарпаття, який повернувся з полону і зараз перебуває в дуже поганому психологічному стані. Він не хоче до себе підпускати психологів, – але він хоче поговорити зі своїми. Наша директорка Валерія, колишня військовополонена, з ним поспілкувалась – і під кінець розмови його лід почав танути. І це добре. Але людина не хотіла сторонніх людей до себе підпускати – а зі своїми поспілкувалась. Я думаю, таких історій буде досить багато. І саме через такі історії ми й ініціювали створення такого простору. 

Окрім того, що люди, які повернулись з полону, зможуть поспілкуватись з людьми, які можуть розділили їх досвід і підтримати, чим іще буде наповнений цей хаб? 

В першу чергу це юридична консультація. І не тільки консультація, а й юридичний супровід. В нас працює військовий адвокат. Тому що хлопці, якщо говорити про захисників Азовсталі – це мешканці Маріуполя, Донеччини – повертаються без нічого, без документів, без житла, і юридична допомога їм дуже потрібна. 

Це й соціальна підтримка. Це представник, який буде комунікувати із закладами соцзахисту, тому що дуже часто військовополонені, які повертаються, за мінімальний строк отримують реабілітацію і повертаються знову на фронт. На влаштування якихось побутових моментів в них просто не вистачає часу. Тому наш соціальний працівник може представляти їх інтереси. 

Це й залучення інших фахівців. В нас раз на тиждень планується захід із залученням фахівців з різних галузей для військовополонених. В тому числі бізнес-коучів, тому що тим нашим захисникам, які за станом здоров’я не можуть повернутись на фронт, треба реалізовуватись і прилаштовуватись до звичайного життя, і їм потрібна допомога в цьому. І бізнес-коуч – це не тільки та людина, яка буде розказувати, як це робити. Ми зараз домовляємось про систему супроводу у відкритті власного бізнесу. Захотів хтось із хлопців, скажімо, відкрити кав’ярню – йому допоможуть пройти увесь шлях, від оформлення документів до підбору персоналу і надання звітів.

Чи планується відкриття таких хабів в інших містах, не лише у Києві?

Так, це дуже потрібно. Хоча би в тих містах, де є представництво Координаційного штабу – Львові, Вінниці, Харкові. І наші стратегічні плани – відкрити хоча би десять таких центрів у різних містах. 

Номер телефону, за яким можна дізнатись подробиці роботи хабу – 0966824101.

Останні новини
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Промінь рекомендує: Problema з треком "99"
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
Баланс між атомною, тепловою, гідроенергією й іншими формами генерації – експерти про енегетику майбутнього
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Несплата аліментів батьком 3 дітей дозволяє мобілізацію" та інші зміни до законодавства. Коментує адвокатка
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ―  посол ЄС в Україні  про вступ України в ЄС
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Новини по темі
ЗСУ подолають снарядний голод — Гетьман про американську допомогу Україні
"Сподіваюся, що переговори почнуться в червні" ― посол ЄС в Україні про вступ України в ЄС
Домовленості дотримуються, але працює і український ОПК – Селезньов про удари по російській території
Україна ще може ефективно боротися без воєнної цензури – Потураєв
"На 2024 рік у нас буде озброєння, щоб вистояти на полі бою" ― Войтко про допомогу США