Vitaliia: "Рада, що цього року змогла подивитися в очі нашим захисникам"

Vitaliia: "Рада, що цього року змогла подивитися в очі нашим захисникам"

Зірка Vitaliia засяяла на небосхилі українського шоубізнесу цього року. Виконавицю можна сміливо називати наймилішим голосом країни. Переконатися в правоті цього твердження можна завдяки авторській колядці, як того й вимагає сезон зимових свят. 

В ефірі шоу "Вікенд Нової Музики" на Радіо промінь Vitaliia презентувала колядку "Зірка яскрава в небі тривожному" та розповіла ведучій Ксенії Івась про створення цієї новинки, випуск своєї поетичної збірки та життя одним днем.

 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: Пресслужба Vitaliia 

Я рада, що ця колядка потрібна людям, що з її допомогою ми можемо робити корисну справу. 

Vitaliia, ти видала авторську колядку "Зірка яскрава в небі тривожному". Будь ласка, розкажи, як виникла ідея її створення. 

Все почалось з того, що у січні цього року ми з друзями традиційно, тому що за 24 роки я ще жодного разу не пропустили колядування, мали йти колядувати та збирати кошти для військових з нашого селища. Тоді я зрозуміла, що немає такої колядки, яка передавала б сучасний настрій українського Різдва. В таких ситуаціях у мене все дуже просто: якщо чогось немає, то я створюю. Тому я й написала колядку. Коли це робила, то за вікном дійсно мерехтіла зірка. Я взяла до рук укулеле й уявила, як вона зазирає в окопи до мого рідного дядька, який зараз на фронті. Так і народилася колядка. Її головним символом є зірка яскрава в небі тривожному українському. За сюжетом вона заглядає спочатку в окопи солдатів, потім до будинків на окупованих територіях, до тих, хто вже не повернеться з фронту, і в кінці вона нагадує, що перемога за нами. Завершується колядка головним привітанням: "Христос народився! Славімо його!" 

Тобто ти написала пісню ще рік тому, а студійний запис зробила нещодавно. Якщо порівняти цю пісню тоді й тепер, вона змінилась?

Звісно, якщо говорити про аранжування, то пісня змінилася. Я вдячна за це команді лейблу NOVA MUSIC, тому що музичне звучання взяла на себе Jerry Heil. У студійній версії пісні можна почути, як вона грає на фортепіано, навіть клацання її пальців, яке ми не забирали, беквокал Jerry Heil. Звісно, що пісня відрізняється, та й загалом цього року її вже почуло більше людей. Я відчуваю цей фідбек, тому що дуже багато українців планують цього року колядувати.

Ти навіть вирішила їм допомогти й ноти видала для фортепіано.

Так, це все в межах моєї благодійної акції. Я відкрила на початку грудня банку "Колядую для ЗСУ".  За донейти для армії продаю ноти для хору цієї колядки, ноти й акорди загалом колядки, також сценарій вертепу, який моя подруга написала. Зараз в банці вже 100 000 гривень. Тому я рада, що ця колядка так потрібна людям, що з її допомогою ми можемо робити корисну справу. 

2023-й рік закінчується. Чи був він до тебе добрим? За що ти можеш подякувати йому і на що пожалітись?

На жаль, 2023-й не приніс нам того, чого ми так чекали — нашої перемоги. Але я дуже вдячна кожному військовому, який її наближає. Рада, що цього року змогла подивитися в очі нашим захисникам і з'їздити разом з "Культурним десантом" у прифронтові зони з благодійними концертами. Ця поїздка — одна зі знакових подій мого 2023-го року. Також я хочу подякувати собі за те, що виконала кілька пунктів, які планувала на цей рік, наприклад, видати книгу своєї поезії "Не мало б стати віршем". Вдячна команді й собі за те, що наважилася на це. Хотіла ще видати й альбом пісень, але з цим не склалося. Та я впевнена, що все ще попереду.

Які взагалі твої очікування від 2024-го року?

Альбом — єдине, що я планую. Насправді останнім часом я живу одним днем. Це й мої друзі помітили. У мене може щось плануватися за місяць. Вони питають: "Ти вже до цього готуєшся?" Ні, не готуюся. Буду це робити за два дні до… Тому я не маю планів на 2024-й рік.  Просто хочу робити те, що й раніше — підтримувати наших захисників і творити.

 

Редакторка текстової версії — Анастасія Герасимова.

Щоб не пропускати кращі українські прем'єри, підписуйтеся на подкаст шоу нової української музики "Селекція" та щоп'ятниці отримуйте на свій смартфон новий епізод програми.