Зимова "Країна мрій" запрошує на Велику Різдвяну Коляду

Зимова "Країна мрій" запрошує на Велику Різдвяну Коляду

Готуйте різдвяний костюм і Вифлеємську зірку. Адже 30 грудня команда етнофестивалю "Країна мрій" і його натхненник Олег Скрипка запрошують усіх до столичного КВЦ "Парковий" на Велику Різдвяну Коляду. Там можна буде не лише відчути дух українського Різдва з водінням кози, вертепом, виступом гурту ВВ та НАОНІ Оркестра, а й скуштувати авторську кутю від українського рок-музиканта. До слова, слухачка Променя Галина вже готує ложку, аби їсти кутю, адже вона просто під час ефіру виграла два квитки за правильну відповідь про те, скільки років "Країні мрій". Хто забув, хоча навряд чи такий знайдеться, підкажу, що наступного року етнофестиваль святкуватиме 20-річний ювілей. Про те, яке воно, справжнє українське Різдво, а також, що не так із шароварщиною, Олег Скрипка розповів ведучим шоу РанокПро в ефірі радіо Промінь Дмитру Захарченку та Лесі Антипенко.

0:00 0:00
10
1x

Олег Скрипка й НАОНІ Оркестра. Фото з Facebook.com/Oleg Skrypka   

"Можу абсолютно без пафосу сказати, що це була справа мого життя, — повернути справжнє українське Різдво". 

Олеже, привіт.

Вітаннячко, друзі! Дякую, що так тепло приймаєте. Радіослухачі не бачать, який приємний жовтогарячий атмосферний колір у ваших стін. Радий бути з вами і так, всіх запрошую на Коляду. Це одна з подій "Країни мрій". У нас є фанклуб, то вони знають, що "Країна мрій" буває влітку на Купала і взимку на Різдво.  

Ми говорили поза ефіром, що "Країна мрій" цього року повернулась, так?

Нам вдалось влітку запустити "Країну мрій". Ми всі знаємо, що є  обстріли, питання безпеки, але все це було вирішено й прийшли фанати "Країни мрій", і були майстри, дитяча галявина, все це було, слава Богу, зібрали ще й донати, військовим допомогли. І зараз буде Коляда. 

Можу абсолютно без пафосу сказати, що це була справа мого життя, — повернути справжнє українське Різдво. В таких трагічних обставинах це все відбувається протягом війни. Але, тим не менше, Різдво потужно повернулось в Україну. Навіть дати, адже тепер ми всі нормально святкуємо як усі люди. І в чому тут цікавий парадокс? Виявляється, вже протягом ста років весь світ колядував українською колядкою "Щедрик", але ми про це не знали, світ не знав. Можливо, дуже символічно, що якраз вчора нас почали приймати в Євросоюз. Я сильно не вникав, але розумію, що процес запущений. І з Різдвом це символічно, тому що Різдво об’єднує світ. 

"Колядки — це важливо, тому що в них закладена перемога добра над злом, сонця над темрявою і, врешті-решт, — це наша перемога".

Наші колядки й всі звичаї були майже заборонені. І коли я повернувся з Франції, де бачив, як вони святкують Різдво, хоча французи нерелігійні, але на Різдво, будь ласка, зберись із родиною, колядки, музика, все звучить. І я приїжджаю сюди, в незалежну Україну, а у нас крокодил Гена з Міккі-Маусом, Санта-Клаусом, з Дідом Морозом п’яним, Снігуркою. При чому я все життя думав, що Снігурка — це дружина Діда Мороза. Потім я підріс, думаю, вона коханка, напевно? Бо дідуган тусує з молодою, які там стосунки? Ну секретарка. 

Давай ще різні амплуа! 

А коли я вник, хто такий Дід Мороз, що це злий демон морозний, а Снігурку йому приносили в жертву. Ви не знали цього? Дикі московити виносили в ліс найкрасивішу дівчину, і коли вона замерзне, якщо на бровах в неї буде іній, — то буде одна погода, а якщо не буде інею, — то інша. Але ще не знаючи цього факту, я вже почав боротись за Різдво. 

Я вам щиро скажу, що вчора грав такий людський корпоратив з вертепом, з козою, колядками, вишиванками. Років 10-15-20 тому я  міг тільки у своїх фантазіях мріяти, що будуть такі корпоративи. 

Коза була живою? 

Коза помирає як символ кінця року й потім оживає. Колядками і щедрівками ми її піднімаємо на ноги. І колядки — це важливо, тому що в них закладена перемога добра над злом, сонця над темрявою і, врешті-решт, — це наша перемога. Я людина творча, культурна, тому кажу: спочатку дух, а потім матеріальне. Тому, якщо ми переможемо на духовному, культурному фронті, тоді все в нас буде "ок". 

"Я склав рецепт авторської куті й запропоную її 30-го грудня. Відкрию маленький секрет — в куті буде кіноа".

Ми з вами зараз готуємось до Різдва. Я вчора ввечері складав рецепт авторської куті й запропоную її 30-го грудня. Відкрию маленький секрет — в куті буде кіноа. Це ЗСЖ — здорове харчування. Буде представлено також моє авторське вино Rosé "Країна мрій". Кутя з Rosé смакуватиме дуже добре. Буде конкурс на найкращу різдвяну Вифлеємську зірку. Хто бачив кліп ВВ "Щедрик", де я звіздар, хай люди виготовляють ці зірки й костюми, звичайно. І от найкраща зірка, а то й дві і три — отримають ще й пляшечку вина. 

Олег Скрипка. Фото з Facebook.com/Oleg Skrypka 

"Ми з самого початку займались пропагандою саме народної традиційної культури, а не тієї культури, яку нам представляв Радянський Союз".

Олеже, нас цікавить, що саме відбудеться під час цього святкування?

"Країна мрій" не буває без якісного класного ярмарку. Тобто, ми заходимо в цей простір Парковий, і там одразу буде великий ярмарок. Відвідувачі "Країни мрій" знають, що в нас найкращі майстри, найкращі вироби.  Ми ще на початках привозили тих майстрів, які були неактуальні й нецікаві нікому, з Полтавщини, Івано-Франківщини, Косівщини й вони представляли свої вироби. Зараз це тренд, але все одно у нас найкращі. Потім у нас буде дитячий майданчик, де діточки своїми руками теж можуть щось зробити. Це зручно, тому що багато розваг і для дорослих, таких як глінтвейн, колядки й танці. А дітей можна довірити фахівцям і вони будуть займатись майстер-класами. У нас навіть буде дитячий бар.

Дитячий бар — це як?

З дитячими всякими штуками: сік, смаколики, дитяче шампанське.  

А музична складова? 

Безумовно, у нас буде вертеп, Маланка, водіння кози, школа народних танців. І це все з 15-ої години починається. І я вам просто раджу приходити на 15-ту годину, тому що не буде такого натовпу і ви зможете повправлятись у народних танцях. Ми з самого початку займались пропагандою саме народної традиційної культури, а не тієї культури, яку нам представляв Радянський Союз. Оці шаровари з радянського прапора й пластикові віночки — це не є традиційним одягом. Ви можете подивитись, що є традиційним одягом, якраз ми запрошуємо фольклористів, які розказують і показують. Ну не могли  в червоних шароварах ходити в селі, це нонсенс. І в синіх, зелених не ходили. Були штани полотняні, білі, сіруваті, і дорогі — це були чорні. Тим паче, в віночках точно не ходили.  Віночки дівчата вдягали, тільки коли була вулиця, так називалось, і на Купала. І стрічки вдягали тільки на весілля. А народні танці — точно з розтяжками ніхто не танцював. Якраз буде школа цих танців, можна буде потанцювати. На шпагат сідати точно не треба. 

Що буде ще? Після народних танців і Маланки у нас будуть колядки від НАОНІ Оркестра. А НАОНІ Оркестра — це найкращий, найбільший і найстаріший академічний оркестр, який займається традицією. Потім у нас буде величезний бароковий вертеп. Це реконструкція Сокиринського вертепу 18 століття. Це єдиний текст, який зберігся з усіма колядками і ми робимо, по-моєму, вже років 5 поспіль, цю реконструкцію. В ній бере участь "Хорея Козацька" і Тарас Компаніченко, це мегастар у бароковій музиці, в кобзарстві, колядках і щедрівках. Крім нього у вертепі братимуть участь різні зірки. 

І будемо закінчувати нашу Коляду великим різдвяним благодійним балом. Тобто я буду з НАОНІ Оркестра колядувати, щедрувати, танцювати і будемо також робити аукціон, збирати кошти, допомагати військовим. Військові також будуть запрошені на цей бал. І один військовий прямо з передка, до речі, буде янгола грати. 

Для дітей до 10 років у нас вхід безкоштовний. Ми ще найталановитіших дітей із переселенців, які старші, запрошуємо. І також в нас буде хор "Зернятко". 

Аня Заклецька нам пише повідомлення, що вона також буде співати. Це наша колега-ведуча. 

Вона ведуча Променя й моя колега, ми разом співаємо, й вона керівник хору "Зернятко". 

Олеже, дякуємо тобі. Чекаємо 30 грудня, обов’язково завітаємо на прекрасну різдвяну подію і вас усіх, друзі, запрошуємо.