Зірка не може бути "внє палітікі" — Данилюк-Ярмолаєва про Тейлор Свіфт

Зірка не може бути "внє палітікі" — Данилюк-Ярмолаєва про Тейлор Свіфт

Тейлор Свіфт стала мільярдеркою саме на музиці. Це констатувала в ефірі Радіо Культура журналістка та авторка блогу Цензор.НЕТ Марина Данилюк-Ярмолаєва. Журнал Time оголосив американську співачку Тейлор Свіфт "Людиною року 2023". На відміну від іншої популярної співаки Ріанни, яка теж є мільярдеркою, Свіфт здійснила революцію в музичній сфері, зазначає Данилюк-Ярмолаєва. Вона навела думку музичних критиків, які порівнюють ажіотаж навколо Свіфт та її концертного туру із бітломанією 60-х років минулого століття. Водночас "Людина року 2023" за версією "Time" є чудовим прикладом того, що зірка не може бути поза політикою, зауважує Данилюк-Ярмолаєва. Тільки-но Свіфт зробила пост у своєму інстаграмі, попросивши аудиторію зареєструватися як виборці, до неї того ж дня дослухалися 35 тисяч підписників.

 

0:00 0:00
10
1x

Тейлор Свіфт. Фото: Time

Мільярдерка, яка заробила статок музикою

— Американський журнал Time оголосив "Людину року 2023" — нею стала американська співачка Тейлор Свіфт. Чи було це несподіванкою чи це все ж таки закономірна та послідовна номінація?

Перш за все, скажу, що означає ця номінація. Сам журнал "Time" каже, що коли вони дають якійсь персоні чи явищу звання "Персона року", то це не означає, що номінанти – найкращі і саме на цю людину треба орієнтуватися. 

— Тобто, це не обов’язково позитивна конотація?

 Безумовно. Адже, якщо згадати, там були свого часу не тільки позитивні герої, визнані персонами року – Рейган чи Ейзенхауер. Інколи "людьми року" ставали Гітлер і Сталін та інші не дуже хороші люди. Путін, до речі, теж був 2007 року "людиною року". Але цей рейтинг завжди про лідерські якості й тенденції, а вони можуть бути і хороші, й погані. Коли ми цього року дивилися шортлист, побачили там ляльку Барбі, яка справила гігантський вплив на масову культуру. Далі, безумовно, було відзначено штучний інтелект, який зараз робить технічну революцію у людства. У  списку був Сем Альтман – один із творців чату GPT. Ще були два дуже цікаві політики, які зараз чинять не дуже добрі речі та є представниками вісі зла – Володимир Путін та Сі Цзіньпін. Й дуже цікаво, що там з’явилося ім’я виконавиці Тейлор Свіфт. 

Безумовно, для українців її ім'я трішки віддалене, проте її пісні досить часто грають у кав’ярнях, спортзалах і коли зайти в український сегмент Tik-tok, українська молодь також слухає її хіти, які ротуються скрізь. Проте багато хто не зрозумів, чому її обрали, але тут треба розуміти контекст. Тейлор Свіфт – дуже цікава персона у сфері культури і шоу-бізнесу, тому що вона є мільярдеркою у 34 роки. Цікаво, що цей мільярд вона заробила саме на музиці. Тобто, на відміну від Ріанни, яка теж є мільярдеркою, але заробила гроші на продажу косметики та модних брендів, Свіфт саме здійснила революцію в музичній сфері. Щодо того, чому ж її визнали персоною року: Тейлор Свіфт до Різдва матиме величезний світовий тур, який тривав майже два роки. Вона запропонувала там низку новаторських ідей. Вперше концертна програма триває три години, під час якої вона вирішила співати 44 композиції. Музичні критики відзначають, що вона це круто подає вокально, в театральному сенсі і вміє дуже сильно змінюватися від одного акту цього шоу до іншого. Глядачам дуже запала ця програма і за півтора роки буквально в кожному місті, куди вона приїжджає, спостерігається шалений ажіотаж.  

Крім того, не забуваймо, що з 2020 року життя людства змінилося: спочатку був ковід, потім війна – і дуже багатьом людям хочеться все ж таки піти на концерт і нормально розважитися. Квитки на концерти Свіфт викуповують буквально за лічені години, незалежно в якій точці світу це відбувається. 

Марина Данилюк-Ярмолаєва. Скриншот із відео ютуб-каналу "Цензор.НЕТ"

Економісти вже підрахували, що за доходами її тур – десь на другому місці серед усіх світових турів. Тож вона вже побила низку рекордів Мадонни, Елтона Джона, "Rolling Stones" і вже вписала своє ім’я, як пишуть музичні критики, "десь біля "The Beatles". Вони порівнюють ажіотаж навколо Тейлор Свіфт та її концертного туру із бітломанією 60-х років минулого століття.  

"Зірка не може бути "внє палітікі"

 — Щодо цінностей що ми можемо сказати?

Тут цікаво як вона здобула популярність: у неї імідж простої дівчини із сусіднього двору, яка не соромиться розповідати про свої проблеми. Її проблеми близькі кожній дівчині. Тяжке кохання, розставання, булінг у школі, нічні кошмари, пошуки себе. Це відображається в її піснях і, відповідно, її аудиторія зростала саме з нею. Вони бачили в ній себе.

Плюс у неї дуже гарно продуманий візуальний образ: ковбойські черевики, кучері, плаття з блискітками. Також, як порахували економісти, попит на ковбойські капелюшки, чобітки й такі сукні просто неймовірно виріс. 

Щодо цінностей, то вона прямо не декларує свої політичні погляди. Але через те, що Тейлор Свіфт публічно захищає права жінок на аборти і права секс- та національних меншин, її ідентифікують як людину, яка більше тяжіє до демократів. Це важливо, тому що в США все одно зірки якимось чином висловлюють свої переконання. 

— Нам залишається ще подумати про те, як те, що людиною року за версією "Time" стала Свіфт, свідчить про нас як про авдиторію?

Люди завжди тяжіють до успішних, тих, у кого щось вдалося. Це приємно, коли вони бачать спільні риси із собою в тій особі, яку вони називають своїм кумиром. Для низки американських дівчат, які молодше 35 років, Тейлор Свіфт – це саме попадання у це. Вони хочуть бути як вона, пройти такий тяжкий шлях і стати мільярдерками, які збирають концертні тури по всьому світу.

Щодо нас, то ми бачимо, як зірка може вирости в мегаявище, як вона може диктувати вже свої правила, не втручаючись безпосередньо у політику. Був цікавий факт: 19 вересня цього року в США був національний день реєстрації виборців і Тейлор Свіфт зробила один пост у своєму інстаграмі, де попросила свою аудиторію піти і зареєструватися на майбутнє як виборці. В той же день це зробило 35 тисяч її підписників, що є досить великою цифрою для одного поста і одного дня. В основному це були молоді люди, які вирішили піти проголосувати. Тому для нас це дуже цікавий приклад того, що зірка не може бути "внє палітікі", не може сказати, що "так, я заробляю на Росії, не питайте мене, бо мені треба годувати свою команду, сім’ю". За свої вчинки і той образ, який ти показуєш світу, треба нести відповідальність.