Іван Марунич: "Якби я писав виключно такі пісні, як "Пес Патрон", то засмутився, що став артистом одного жанру"

Іван Марунич: "Якби я писав виключно такі пісні, як "Пес Патрон", то засмутився, що став артистом одного жанру"

Гурт KARTA SVITU створив по-справжньому народний хіт – пісню "Пес Патрон", яку люблять дорослі й діти. Хоч музиканти й прагнуть різноманітності у творчості, маючи поряд із жартівливим треком пісні на серйозні теми, але продовжують видавати композиції, що ризикують стати вірусними. 

Лідер гурту Іван Марунич в ефірі шоу "Вікенд Нової Музики" на Радіо Промінь презентував пісню "Батіна Тачка" та поговорив з ведучою Ксенією Івась про неочікувану популярність треку "Пес Патрон", прагнення не залишитися гуртом одного хіта та важливі меседжі для слухачів. 

 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: Лілія Лилик, Радіо Промінь

Я люблю писати пісні, які можна порівняти з короткометражною стрічкою, невеличким фільмом. 

Іване, розкажи, будь ласка, як була створена "Батіна Тачка". 

Цей трек я написав у дорозі, бо пісня про машину інакше не може бути створена. Для мене "Батіна Тачка" – це продовження історії, яка максимально дивує вже понад півтора року – історії про пісню "Пес Патрон", яку я написав як прикол на один вечір, а вона отримує все нові й нові хвилі популярності. Сподіваюсь, що "Батіна Тачка" також потішить слухачів і глядачів. 

Якось ти розповів, що твій батько написав партію для струнних у пісні "Немов птахи", а потім з'являється трек "Батіна Тачка"...  

Не можу сказати, що це суперавтобіографічна історія. Я люблю писати пісні, які можна порівняти з короткометражною стрічкою, невеличким фільмом. Гадаю, "Батіна Тачка" відповідає цьому підходу, бо в ній зав'язується сюжет, де, окрім молодої пари, у яких перше побачення, є іще одна дієва особа – машина. Вона сама вирішує, бути молодим людям разом чи ні. Думаю, у кожного є романтична історія, пов'язана з побаченням в машині. Тому і була написана пісня "Батіна Тачка". 

Як твій батько відреагував на неї? 

Він дуже сміявся. Батько, звісно, розуміє, що я не все пишу про себе. Хоча перша машина, на якій я доволі довго їздив, це було сімейне авто, власне, мого тата. Ми в кліпі зняли іншу модель, але всі ці перші емоції, коли можна бути вільним – поїхати на побачення, в кіно – справді пов'язані з машиною мого батька. 

Якщо говорити про відеокліп, яку історію ви в ньому розповідаєте? 

Відеокліп зняв режисер Ілля Михайлусь. Ми з ним побачились. Я сказав: "Ілля, дивись, у мене в пісні достатньо зрозумілий сюжет, але я, мабуть, не хотів би, щоб в кліпі ми дублювали те, про що співаємо". Хотілося чогось додати – якоїсь містики, кінематографічності. Ілля повернувся з класною ідеєю: якщо машина є дійовою особою відео, то нехай вона їздить без водія й сама вирішує, куди їй прямувати. Окрім цього, коли вже намалювалася ця історія, ми запланували зйомки, то вирішили, що дівчина не може просто так потрапити до нічного клубу. Тому на вході до нього стоять ангели-охоронці українського хіп-хопу. Так, у нас знялися Фоззі та Фагот з ТНМК. Вони радо погодилися зіграти в кліпі. Обов'язково подивіться це відео, бо у нього ми вклали душу. 

Сподіваюсь, що пісня "Батіна Тачка" хоч трохи наблизиться до народності "Пса Патрона". 

На твою думку, які шанси у пісні "Батіна Тачка" перебити популярність треку "Пес Патрон"?

Після історії з піснею "Пес Патрон" я вже не здивуюся нічому. Трек, що мав стати мемом і прожити кілька днів, максимум тиждень, ми спершу випустили, потім кілька місяців грали на концертах. Але якоїсь миті TikTok сказав: "Вони!" Це сталося в жовтні 2022 року. Потім пісня потрапила в мультсеріал. Супер! Здавалося б, що іще може статися. Але ми абсолютно неочікувано отримали за неї премію YUNA. От це вже точно стеля! Але восени я зрозумів, що все це лише початок. Адже прекрасні українці зробили сотні кавер-версій на пісню. Вони не просто накладали готовий звук, а представили повноцінні творчі роботи. Я й подумати не міг, що таке станеться. Цей тренд, який тримається в соціальних мережах вже кілька тижнів, дає можливість виплеснути всю ту позитивну енергію, яка є в українцях, попри важкі дні, які ми, на жаль, часто переживаємо. Насправді я не знаю, хто все це почав. Але коли свої кавер-версії заспівали Дантес, Монатік, Крихітка, Tember Blanche, я зрозумів, як класно, що це сталося. 

Вперше в історії TikTok українська пісня завірусилася в таких масштабах. Які цифри ти нам можеш назвати?   

До цього тренду відео на пісню "Пес Патрон" було знято 120 000 разів, але це не кавер-версії, бо вони створювалися більш професійно. Часто люди знімали оригінальні кліпи. Був хлопець, який робив кавер на пісню гурту Blur "Song 2", то він навіть підібрав з оригінального кліпу зелений колір, знайшов схожий килим. Тому тут навіть не в цифрах справа, а в масштабі. Вишенькою на торті стало те, що мені надіслали відео, де харківський хор співає "Пса Патрона" на мелодію "Щедрика". Люди розклали нашу пісню на різні голоси… В цій історії цінно те, що, наприклад, я дізнався про хор, який зараз складається з людей – учасників інших колективів, що розпались через повномасштабного вторгнення. Але люди об'єднались в один хор і продовжують співати, бо музика – це класно. До того ж у Харкові, який близько до фронту, інакше сприйняття щоденності. Ми там нещодавно були і я зрозумів, чому співи у цьому місті настільки важливі. Дуже втішений, що під час голосування за найкращий кавер переміг цей хор, до них поїдуть подарунки від нас, сподіваюсь, це їх надихатиме. А другий момент, про який я теж хотів згадати, полягає в тому, що я зрозумів: молода аудиторія в TikTok завдяки цьому тренду відкрила для себе багато різноманітної світової музики, круті хіти. Вірю, що освітню функцію цей тренд також мав. Сподіваюсь, що пісня "Батіна Тачка" хоч трохи наблизиться до народності "Пса Патрона". 

Фото: Олександр Самусевич 

Хочеться написати ще багато пісень, які б стали людям такими ж близькими, як "Пес Патрон".  

Чи не тисне на тебе слава пісні "Пес Патрон", бажання й далі писати те, що звучатиме з кожної праски? 

Якби я писав виключно такі пісні, то врешті б засмутився, що став артистом одного жанру.  Але є пісня "Немов птахи" – це абсолютно інша історія, лірична пісня, про яку ми жартуємо, що яблуко від яблуні "Пса Патрона" впало за сто кілометрів. Також цього року ми оприлюднили композицію "Твій неймовірний шлях". Мені дуже важливо було випустити цю пісню, адже вона присвячена українським героям, вона серйозна. Ми записали її із симфонічним оркестром, а це робота непроста, бо треба було створити аранжування, знайти музикантів. Кілька разів ми переписували вже готовий матеріал. І коли я відчув, що вийшло так, як хочу, ми цю пісню видали. Але, знову ж, я радий, що у KARTA SVITU є такий матеріал і люди, коли приходять на концерти послухати про пса Патрона, відкривають для себе і його. Головне, що підлітки, молодь чують сенси, які закладені в "Немов птахи" чи в "Твій неймовірний шлях", вони розуміють слова, які я кажу між піснями. А це прості, але дуже важливі меседжі: не забувати, що концерти в Україні, в мирних відносно містах можуть відбуватися тільки завдяки тим, хто в цю ж хвилину перебуває на фронті в окопах, тому щодня ми маємо думати, як їм допомогти. 

Якщо говорити про створення гурту KARTA SVITU та його нинішню творчість і діяльність, то чи так ти все це собі уявляв? 

Діяльність гурту сприймаю як пригоду, бо щодня маю класні зустрічі, знайомлюсь з новими людьми. Я прокидаюся щасливим із думкою про те, що займаюся улюбленою справою і це ще комусь подобається. І таких людей справді багато. Після пісні "Пес Патрон" виявилось, що їх тисячі. Я бачу коментарі в соціальних мережах, очі на концертах. Все це підтримує. Хочеться написати ще багато пісень, які б стали людям такими ж близькими, як "Пес Патрон".  

Чи планує ​​KARTA SVITU концерти найближчим часом? 

Мені б дуже хотілось, щоб всі цінували моменти, коли можна сходити на виступи українських артистів. KARTA SVITU має декілька концертів у грудні. На своїй сторінці в Instagram ми все анонсуємо. Думаю, настав час дивитися афішу і розуміти, що це не просто даність, а можливість послухати українську музику на українській землі. Слід цінувати такі вечори. Якщо ж говорити про наступний рік, то в ньому KARTA SVITU вирушить у всеукраїнський тур. 

Редакторка текстової версії — Анастасія Герасимова.

Щоб не пропускати кращі українські прем'єри, підписуйтеся на подкаст шоу нової української музики "Селекція" та щоп'ятниці отримуйте на свій смартфон новий епізод програми.