Як кожен може стати "Миколаєм" для дітей загиблих воїнів

Як кожен може стати "Миколаєм" для дітей загиблих воїнів

До Дня Святого Миколая, який цього року припадає на 6 грудня, вже традиційно небайдужі закуповують подарунки для дітей загиблих українських захисників і захисниць. Долучитись до втілення дитячих мрій може кожен, для цього достатньо одного кліка. "Свої 9 000 грн, що відкладав протягом року, я перевів", — написав у себе на сторінці в Facebook Мартин Брест — учасник бойових дій, волонтер і блогер, який і започаткував цей проєкт. Підтримати "дозор майора С.В. Миколая" закликав і науковець та волонтер Антон Сененко. "Ні, я уявлення не маю, скільки таких дітей. Я тільки знаю минулорічну цифру і, повірте, вона жахає. Я не в курсі, скільки знадобиться грошей і скільки мікроавтобусів подарунків слід буде перевезти. Але я знаю, що майор С.В. Миколай завжди виконує побажання у листах", — наголосив він. Про що ж мріють діти і як втілити їхні бажання, в ефірі шоу РанокПро на Радіо Промінь розповіла Світлана Бахвалова — засновниця фонду "Народний тил – реабілітація", який безпосередньо займається проєктом. 

 

Фото: facebook.com/Anton Senenko

"Про що дітки мріють, про що вони марять, те ми їм і висилаємо. Це найголовніший принцип нашого проєкту".

Світлано, як кожен з нас може долучитись до доброї справи? 

Це дуже важливий проєкт для нас і він має історію з 16-го року, Мартин Брест його очолив. Ми даруємо подарунки не тільки на Святого Миколая, бо не встигаємо. Ці подарунки отримують дітки і в січні. Мами кажуть: "Не до всіх встиг, скоро приїде й до нас!" Але ми, звичайно, прикладаємо всі зусилля. В тому році ми відправили подарунків дітям більш як на 4 млн грн. Були комп’ютери, планшети, телефони, було дуже багато того, що діти замовляють. Це найголовніший принцип нашого проєкту. Про що дітки мріють, про що вони марять, те ми їм і висилаємо. 

У нас працює штаб із таких же вдів, дівчат, які отримують анкети та їх обробляють. В google-форму заносяться всі дані і ми закуповуємо подарунки й потім відправляємо. Деякі дзвонять і просять дати можливість безпосередньо відправити подарунок, то ми шукаємо таку дитину в списку, щоб людина могла безпосередньо відправити. Бажано, звичайно, через нас, бо ми додаємо ще до подарунків якісь смаколики, приємні іграшки. Може, хтось скаже, що зараз не на часі, такий непростий час, але для нас дуже важливо, щоб дитячі очі засяяли світлом і радістю. А ця радість відбивається в серцях мами, яка в такому молодому віці пройшла випробування втратити чоловіка. 

Творити добро — це завжди на часі. А найчастіше про що мріють маленькі українці? 

Переді мною список: повербанк, навушники конструктор Lego, корпус для комп’ютера, комп’ютерне крісло, конструктор Zipp із рейками, 3D-ручка, велика фігурка Funko (я ще не знаю, що це таке), піаніно-синтезатор, Lego або кросівки… 

Список довгий, ми так розуміємо. А зараз ще встигають діти подати заявки, як це відбувається? 

Встигають. У нас є координатори по областях, у нас працюють ті ж самі вдови, це наш принцип, і вони й координують. Мені теж пишуть в приват, тому робота зараз іде.