Ситуація з гепатитом А не критична, але Київ у зоні ризику

Ситуація з гепатитом А не критична, але Київ у зоні ризику

Так прокоментував спалах гепатиту А на Вінниччині лікар-інфекціоніст, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій. На його думку, через міграцію населення існує ризик поширення хвороби, зокрема, на Київ. Тим більше, що 1 листопада гепатит А зафіксували ще в одній області — на Івано-Франківщині. Про способи передачі гепатиту А, для кого він особливо небезпечний та як вберегтись від хвороби? Про це Федір Лапій розповів в ефірі шоу РанокПро на Радіо Промінь ведучим Дмитру Захарченку й Тетяні Кононенко.

Фото: Укрінформ

Наскільки критична ситуація зараз? 

Я б не сказав, що вона критична, оскільки Україна належить до країн середньої ендемічності. Це означає, що більшість людей зі збудником гепатиту А зустрічаються в дитинстві, коли ця хвороба, як правило, перебігає без жовтяниці, тобто вірус циркулює. А в зоні ризику — дорослі люди, бо саме у них розвиваються жовтяничні форми. І чим старший вік, тим більш тяжкий перебіг. 

"Вакцина є в регіонах України і її достатньо, аби вакцинувати в першу чергу медичний персонал та для екстреної вакцинації контактних людей"

Убезпечити себе якось можна від гепатиту А і чи потрібна вакцинація? 

Вакцини створені. Вакцини — це знешкоджений інактивований вірус.  Вони не введені до календаря щеплень в Україні і насправді вони не введені до календарів щеплень у більшості країн Євросоюзу. Є лише невелика кількість країн, які мають вакцинацію рутинну, як проти дифтерії чи правця, наприклад, це Сполучені Штати Америки. Вакцини використовують переважно для подорожуючих і як реагування на спалах. От є у країні спалах — і вакцинацію можна робити як екстрену, тобто  після контакту.  Порівняти це можна з екстреною вакцинацією проти правця або сказу. Вакцина зараз є в регіонах України. В принципі, її достатньо, аби вакцинувати в першу чергу медичний персонал, який може контактувати з хворим на гепатит А. І також використовувати для екстреної вакцинації контактних людей в колі сім’ї, тобто там, де є осередок гепатиту А. 


Лікар-інфекціоніст, голова Національної технічної групи експертів з питань імунопрофілактики Федір Лапій / Фото: facebook.com/Федір Лапій 

"В групі ризику чимало дорослих. До 30% дорослих не зустрічались в дитинстві з вірусом гепатиту А, отже, не мають імунітету"

Це ж не обов’язкова вакцина?  Тобто її не потрібно робити всім, лише якщо існує ймовірність зараження? 

В групі ризику чимало дорослих. Близько 20-ти, можливо, навіть до 30% дорослих не зустрічались в дитинстві з вірусом гепатиту А, отже, не мають імунітету й рано чи пізно вони можуть зустрітись зі збудником і розвинути досить таки серйозні форми. Хоча летальні наслідки трапляються дуже рідко і порівняно з гепатитом В і С, які можуть давати хронічну інфекцію, то гепатит А не призводить до хронічної інфекції, відповідно, і до наслідків, які пов'язані з хронічною інфекцією, як гепатит В і С. Тобто в умовах спалаху, звичайно, важливо захистити контактних і з точки зору навіть, аби не поширювався вірус далі, не зростала кількість хворих. В умовах поза спалахом — це справа кожного. Якщо хоче мати захист проти гепатиту А, може перевірити себе на наявність антитіл імуноглобуліну G до вірусу гепатиту А. Якщо вони є, значить, ви вже маєте імунітет і навіть можете не знати про те, що ви вже перехворіли в дитинстві. 

"Я не думаю, що Київ гепатит А омине. Це мій такий дуже обережний прогноз"

То як можна від цього себе убезпечити, якщо ми не говоримо про вакцини, як мінімізувати ризики?

Ті прості правила, про які ми говоримо й під час грипу, й під час Covid-19, хоч це інфекції, які не передаються як гепатит А фекально-оральним шляхом, тим не менше, чисті руки дуже важливі. І це навіть з огляду на те, чи загрожує гепатит А Києву? Випадки вже фіксують в Івано-Франківській області. Я не думаю, що Київ гепатит А омине. Це мій такий дуже обережний прогноз. Тому що далеко не всі хворі з гепатитом А розвивають клініку, жовтяницю й через це не можуть бути своєчасно виявлені. А діти на гепатит А, як правило, взагалі жовтяницю не розвивають, але виділяють вірус, який передається фекально-оральним шляхом. Отже, чисті руки й обмеження себе, аби взагалі не використовувати продукти, придбані на стихійних ринках, на несанкціонованих ринках, де готуються продукти з людськими руками, безпосередньо незахищеними, то це, звичайно, небезпека.