У Києві стартував ювілейний фестиваль актуальної анімації та медіамистецтва LINOLEUM-2023

У Києві стартував ювілейний фестиваль актуальної анімації та медіамистецтва LINOLEUM-2023

Цьогоріч фестивалю — 10 років. Навіть минулого року, попри початок повномасштабного вторгнення рф і брак фінансування, він не робив паузу. Власне, як і вітчизняні мультиплікатори. Вони продовжували творити й мають що показати гостям фестивалю. Більше про програму LINOLEUM-2023 й стан української анімації загалом директорка фестивалю Анастасія Верлінська розповіла в ефірі шоу РанокПро на Радіо Промінь.

0:00 0:00
10
1x

Фото: linoleumfest.com

"Тема цього року у нас "Життя-буття". Вона пов’язана з гумором та мемами, які рятували нас весь цей час і продовжують рятувати далі" 

Більшість казок починаються словами "жили-були". Англійською це звучить як "Once upon a time". Ми ж творимо історію просто зараз. Наше "життя-буття" — це війна, лють, розлука й, водночас, боротьба, що єднає всю країну.  Чим не тема для фестивалю? — вирішили його організатори. Але не лякайтесь, мінору не буде. Програма LINOLEUM-2023 — максимально життєствердна.  "Тема цього року у нас "Життя-буття". Вона пов’язана з гумором та мемами, які рятували нас весь цей час і продовжують рятувати далі. Відповідно, весь концепт фестивалю створювався навколо цієї айдентики військових мемів, які виникли особливо за минулий рік. Так само ми намагались більше обирати фільми, які навіть якщо піднімають складні теми, вони це роблять з надією, легкістю, аби не змушувати людей ще більше страждати, коли цього і так достатньо навколо", — наголошує Анастасія Верлінська. 

Фото Анастасії Верлінської 

Триватиме фестиваль включно до 8 жовтня на території інноваційного парку UNIT.City, що в Києві. Окрім мультфільмів, які номінували на премію Оскар, або ж представляли на кінофестивалях Берліна, Санденса чи Локарно, глядачі побачать і велику кількість нашого, українського контенту. За словами Анастасії Верлінської, загалом у програмі фестивалю 265 короткометражних анімаційних фільмів у 24 тематичних блоках: "На всі ці покази можна придбати квитки на сайті TicketsBox. Всі покази проходитимуть в UNIT.City, там є три локації, щоб не плутати людей. Вони можуть туди прийти і там вже їх волонтери проведуть, куди треба. Або зайти на наш сайт linoleumfest.com і там так само можна прочитати всю програму". 

Є на фестивалі й освітня програма. Вона безкоштовна для відвідування, потрібно просто зареєструватись. "Майже всі наші лекції проходитимуть офлайн, але вони матимуть так само й онлайн-трансляцію на YouTube-каналі. В нас будуть представники повнометражного мультфільму "Мавка. Лісова пісня", який виходив цього року, "Пес Патрон", "Університет Чупарського", "YoYo. Іграшка, яка стала зброєю". Це YouTube-серіали українські, доволі відомі й про них ми будемо говорити. Будемо говорити про інновації у виробництві контенту, про те, як вимірюється дитяча аудиторія анімації, про історію української анімації буде розказувати Довженко-Центр і будемо говорити про анімаційну освіту в Україні разом з онлайн-інститутом Projector", — розповідає директорка фестивалю. 

New Faces представить роботи перспективних українських аніматорів, які ще не брали участь у фестивалі. Буде також підбірка анімації від незламної Херсонської кіношколи: до, під час та після окупації. Ретроспектива Володимира Гончарова — видатного аніматора, одного з ключових режисерів і гострих критиків системи. І звісно,  анімація для дітей та створена дітьми: "В нас буде, здається, шість блоків дитячих фільмів, які орієнтовані на різну аудиторію: 3-6, 7-9, 10-12, 13-16 років. Плюс, анімація, створена дітьми та підлітками, — це буде окрема програма. І програма, яка називається "Шлях в анімацію. Українські автори". Анастасія Верлінська переконана, що в дітей часто креативніші думки, ніж у дорослих. Ба більше, на фестивалі немає поділу між студентськими роботами й роботами професіоналів. І доволі часто гран-прі отримує саме студентський фільм, а не фільм, створений відомим автором.