Женя Галич (O.Torvald): "Поки ворог на нашій землі, не можна втомлюватись"

Женя Галич (O.Torvald): "Поки ворог на нашій землі, не можна втомлюватись"

Гурт O.Torvald не продукує псевдопатріотичні пісні, а випускає треки лише тоді, коли хоче донести до своїх слухачів щось важливе – правдиве і щире.  

В ефірі шоу "Вікенд Нової Музики" на Радіо Промінь лідер гурту Женя Галич презентував мініальбом "Голосові", а також розповів ведучій Ксенії Івась про те, як записувались пісні під час війни й чим з ним діляться прихильники O.Torvald у приватних повідомленнях. 

 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: Пресслужба гурту O.Torvald 

Людям нікому розказати про те, що їх турбує, чому їм страшно. Тому я просив надсилати мені емоційні голосові

Женю, розкажи, будь ласка, які переживання та історії стали основою для створення мініальбому "Голосові"?

Думаю, стосовно переживань, все сказано в самому мініальбомі. А щодо історій, то під час прем'єри пісні "Дихай" на Радіо Промінь, що відбулася 29 квітня, на мій день народження, ми вже перебували в Бахмуті. Не очікували, що так швидко поїдемо, думали, застанемо прем'єру. Під час бойового завдання ми весь час записували голосові повідомлення, зберігали їх, потім прослуховували… Звідси й назва альбому. 

Ти з тих артистів, які поміняли мікрофон на зброю. Чи часто вдається робити навпаки? Як взагалі ви записували цей альбом? 

Я не міняв, просто долучив до свого арсеналу ще і зброю. Мені вдається писати щось на диктофон. І коли я в Києві, то забігаю на студію, щоб із хлопцями щось створити. Як ми записували "Голосові"? Дуже швидко. Майже з першого дубля. Я залетів на студію, сказав, що маю текст, начитав його, потім ми зробили аранжування. Запросили Лізу (Структура Щастя). Вона заспівала жіночий вокал – і вийшов трек "Голосові". 

Нещодавно в медіапросторі ти закликав своїх підписників надсилати тобі голосові повідомлення для того, щоб потім зробити з них пісню. Що має бути в тих голосових? 

Це ж їм вирішувати. Я попросив надсилати ті голосові, які людям нема кому адресувати. Тобто, серед людей, які не забули, що ще іде війна, поширюється розпач. Всі стомлені. Людям нікому розказати про те, що їх турбує, чому їм страшно. Тому я просив надсилати мені емоційні голосові. Прийшла якась нереальна кількість повідомлень. Я намагався на всі відповідати, бути в діалозі з нашими шанувальниками. 

То коли чекати пісню про наступні голосові? 

Не знаю. Дуже все важко. Не впевнений, що це буде пісня. Може, оберемо якісь менш драматичні повідомлення і щось запишемо. Але отримане мною говорить про те, що людям важко. 

Потрібно підтримувати й мотивувати військових, тому що якщо проваляться вони, нам всім настане кінець

Женю, ти в пісні співаєш, що стомився. Що тобі допомагає тримати ґрунт під ногами? 

Русня. Поки ворог на нашій землі, не можна втомлюватись. Є ціль і вона полягає в тому, щоб вигнати русню з наших територій. 

Що б ти хотів сказати людям, які переживають складні моменти у житті, але бажають знайти силу для реалізації своїх задумів? 

Мені нема чого їм сказати. Я б хотів, щоб знайшлася та людина, яка б могла мені самому щось порадити. Не знаю. Банальні: "Тримайтеся!" 

На твою думку, яких державних програм реабілітації потребує країна вже зараз? 

Потрібно максимально підтримувати військових. На них зараз все тримається. Тих військових, які або перебувають у зоні бойових дій, або несуть службу по бойових розпорядженнях і захищають повітря в різних регіонах. І особливо тих військових, які на ротаціях, у відпустках. Тому що важко приїжджати в міста й бачити, як мажори катаються на блатних тачках з гучним вихлопом, а військовий у цей час отримує якісь мінімальні гроші на відновлення. Це неправильно. Потрібно підтримувати й мотивувати військових, бо якщо проваляться вони, нам всім настане кінець. 

Війна поділила країну на окуповані території, фронт і тил. На твою думку, як уникнути непорозумінь між людьми, які отримали під час війни різні досвіди, й зберегти єдність у цей непростий час?

Ніяк. На жаль, непорозуміння будуть. Їх потрібно буде долати, але не зараз, вже після війни, після перемоги. Це єдине, про що я прошу. Якщо ми зараз почнемо собачитись між собою, це призведе до непоправних наслідків. 

Повертаючись до творчості, на що чекати шанувальникам гурту O.Torvald після релізу "Голосових"? 

Чекайте на перемогу, чекайте на своїх рідних з війни, підтримуйте ЗСУ. Ми ж спробуємо, коли матимемо натхнення й те, що сказати, бо не хочемо висмоктувати з пальця якісь пісні патріотичні, як більшість моїх колег, повернутися з новою творчістю. 
 

Редакторка текстової версії — Анастасія Герасимова.

 

Щоб не пропускати кращі українські прем'єри, підписуйтеся на подкаст шоу нової української музики "Селекція" та щоп'ятниці отримуйте на свій смартфон новий епізод програми.