Ivan NAVI: "Не стидайтесь радіти, навіть попри наш складний час"

Ivan NAVI: "Не стидайтесь радіти, навіть попри наш складний час"

Ivan NAVI (Іван Сяркевич) починав ще тоді, коли на радіо треба було пробиватися крізь щільну запону російськомовних пісень. Досягнувши успіху, зберігши команду, артист продовжує творити, переконуючи свою авдиторію в тому, що не варто стримувати почуття. 

В ефірі шоу "Вікенд Нової Музики" на Радіо Промінь артист презентував пісню "На мить" та розповів ведучій Ксенії Івась про кольори кохання, любов до джазу та роботу над помилками проєкту Ivan NAVI.

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: Пресслужба Ivan NAVI 

На початку повномасштабного вторгнення було важко себе зібрати до купи і зрозуміти, чи на часі взагалі музика

Іване, сьогодні у нашому шоу ти презентуєш сингл "На мить", що чекає на її слухачів? 

Я, хоча б на мить, повертаюсь до того старого Ivan NAVI, який виконував пісні "Такі молоді", "Тимчасовий релакс" саме в денс-стилістиці. У певний період відчув, що потрібно людям давати вже позитивні емоції. Навіть мої слухачі почали коментувати, мовляв, "Пишу тобі листа" ― це добре, але потрібна танцювальна музика, яскраві емоції. Тому, хоч би на мить, я хочу людям в цей непростий час чорно-білого життя подарувати кольори. Кольори любові, бо про неї не варто забувати. Саме про це пісня "На мить". 

З ким ти створював цей трек, хто допомагав? 

Слова і музику написав Дмитро Сисоєв, який створив і мій найулюбленіший трек серед усіх пісень Ivan NAVI ― "Тимчасовий релакс". Ми разом обговорювали звучання, я скинув деякі приклади. Все, що я собі запланував, Дмитро реалізував. 

Дмитро написав пісню, але ж вона і про твоє особисте життя? 

І про моє теж. Як я вже казав, живемо у дуже буремний час. На початку повномасштабного вторгнення було важко себе зібрати до купи і зрозуміти, чи на часі взагалі музика. Потім з'явився трек "Пишу тобі листа" ― пісня-підтримка, тому що багатьох з нас порозкидало різними країнами, по Україні, хтось втратив домівку. Минулого року, у перші місяці повномасштабного вторгнення, вийшло чимало усіляких псевдопатріотичних пісень ― байрактарщини. На фоні цього я розумів, що треба дати людям романтичні емоції, любов, бо вони їх дійсно потребують. Переконався у цьому після релізу "Пишу тобі листа", коли отримав багато коментарів з подяками, масу історій, за якими можна писати книжку. 

То серце Ivan NAVI зараз не є самотнім?

Так, тому я мегащасливий. Пазл склався. Дякую Богу за те, що дав мені таку прекрасну людину, яка у всьому розуміє, підтримує. Для мене найважливіше, коли хочеться повертатися додому, коли знаєш, що тебе там чекають, люблять, ще й смачно нагодують. Так, я страшенно люблю попоїсти. Через це і бігати почав, бо зайві кілограми набрав.  

Ivan NAVI ― сольний артист, який відбувся, але ми далі торуємо нашу творчу стежину

У 2019 році, коли Ivan NAVI став найпопулярнішим українським артистом в ефірах радіостанцій, ти отримав хвилю критики від музичних журналістів. Твої пісні називали примітивними, а тебе самого ― продюсерським проєктом. Але мільйонні перегляди твоїх кліпів і прослуховування пісень говорять про те, що на публіку це жодним чином не вплинуло. То що не так із музичними журналістами чи з твоїми шанувальниками?

Гадаю, це була суб'єктивна думка журналістів. Мені особисто до душі музика, яку роблю. Перед тим, як розпочався проєкт Ivan NAVI, я співав в одному кавер-гурті. У ньому грали музиканти з консерваторською освітою. І коли вийшли перші пісні Ivan NAVI, хлопці з того гурту казали мені: "Чувак, що ти таке почав співати!" Але мені ця музика подобається. Чому я не можу її виконувати? Людям подобається ― і це найважливіше. Критиків значно менше, ніж слухачів. 

Ivan NAVI ― це продюсерський проєкт чи сольний артист, який відбувся? 

Сольний артист, який відбувся, але ми далі торуємо нашу творчу стежину. Між іншим, жодна людина за час існування проєкту з моєї команди не пішла. Це щось та означає. У нас все стабільно, стараємось одне одного підтримувати. Ми пройшли непростий шлях. Проєкт розпочався ще тоді, коли на радіо не було квот для українських пісень. Коли входили в ефіри з україномовними піснями, моїм продюсерам казали, що нічого не вийде. Настільки щільною була активність російськомовних пісень, що прорватись крізь неї було надзвичайно важко. Але людям сподобалась пісня "Такі молоді". Слухачі почали писати: "О, щось нове! Українською мовою може так звучати танцювальна музика?!" Після цього стало зрозуміло, що ми не зійдемо зі свого шляху. 


Фото: Лілія Лилик, Радіо Промінь  

Я змалку співав у церковному хорі й навіть планував стати монахом

За всі ці роки діяльності на професійній сцені у тебе не виникало бажання залишити музику і піти працювати за здобутою освітою маркетолога? 

Не дай Боже такого маркетолога, як я на фірму комусь! Думаю, її найближчим часом закрили б. Але, коли я навчався перший рік, то, по-моєму, мав лише дві четвірки. Решта були п'ятірки. Я дійсно розглядав як варіант цю професію. Але потім почалися кастинги різноманітні, шоу. Я став багато пропускати. Мене мали виключити на третьому курсі, тому що викладачка з макромікроекономіки сказала: "Я, Сяркевич, тобі попуску не дам. Ти вчися або пензлюй з університету". До речі, з цією викладачкою була цікава історія, вона мене постійно тероризувала і казала: "Це не твоє". І про музику, до речі, вона думала, що це для мене просто хобі. На одному з виступів в університеті я співав пісню Рея Чарлза "Georgia On My Mind". Виявилося, що це улюблена пісня моєї викладачки. Я побачив, як вона почала плакати. Потім підійшла до мене і сказала: "Ти знаєш, Сяркевич, я забираю всі свої слова назад. Це твоє, роби. Ми з викладачами постараємось, щоб ти закінчив цей університет". Музика завжди була присутня в моєму житті. Я змалку співав у церковному хорі й навіть планував стати монахом. Але, слова Богу, що все сталося так, як є. 

Чи вдається зараз на концертах слухачам отримувати те, чого вони хочуть? 

Мені здається, що так. Бо на концерті я бачу їхні усмішки, емоції. Часто, коли співаю пісню "Я пишу тобі листа", помічаю, як дівчата плачуть. Я б хотів, щоб це були сльози радості, але думаю, пісня навіює якісь ностальгійні переживання. 

Після релізу пісні "На мить" на що чекати твоїм слухачам? 

Чекати на кліп. Ми плануємо його випустити в середині серпня. Він буде повністю технологічним, буде використана 3D анімація. Може, в кліпі відіграватиме якусь роль і штучний інтелект. Подивимось. Я на відео чекаю так само з нетерпінням, як і мої слухачі. 

Редакторка текстової версії — Анастасія Герасимова.

Щоб не пропускати кращі українські прем'єри, підписуйтеся на подкаст шоу нової української музики "Селекція" та щоп'ятниці отримуйте на свій смартфон новий епізод програми.