Ryta Ray: "Українці мають свою правду, а тому – непохитні"

Ryta Ray: "Українці мають свою правду, а тому – непохитні"

У лютому минулого року у Ryta Ray (Маргарити Райської) мав відбутись виступ зі струнним квартетом. Але цього не сталось через повномасштабне вторгнення росіян. Дивом виїхавши з одного з окупованих містечок Київщини, Маргарита почала новий для себе творчий і життєвий шлях. Нині виконавиця навчається в лондонському Abbey Road Institute, зосередившись на професійному розвитку.    

В ефірі шоу "Вікенд Нової Музики" на Радіо Промінь співачка та авторка пісень Ryta Ray презентувала нову пісню "Frequency of Love". З ведучою Ксенією Івась Маргарита поговорила про мрії, що справджуються, новий кліп як подяку українським рятівникам і шлях до успіху. 

 

0:00 0:00
10
1x
Програма:
Ведучі:

Фото: Пресслужба Ryta Ray 

Цього разу я точно знала, що хочу сказати. Бо нині саме час нести наші цінності, нашу правду. 

Ти записала пісню з одним із найвідоміших у світі сонграйтерів Гаєм Чемберсом. Як це тобі вдалося? 

Це дуже довга історія, яка почалась іще десять років тому, коли я слухала один із хітів Роббі Вільямса по радіо. Тоді в ефірі діджей сказав: "Цей хіт знову створений Гаєм Чемберсом". Мені стало цікаво, хто це. Потім я захотіла з ним працювати й почала думати над тим, як це реалізувати. Минулого року, коли повернулася до Києва після перебування за кордоном, куди виїхала на початку повномасштабної війни, я була дуже виснажена фізично, емоційно. Та попри це взяла участь у міжнародному музичному конкурсі "Sound of Confidence". Його завданням було інтерпретувати мелодію, створену Гаєм Чемберсом. Важко передати мої почуття тоді. Я подумала: "О, боже! Це ж те, про що я мріяла!" Так народилась ця пісня. Її сенс я впіймала дуже швидко, хоча писати слова мені складніше, ніж музику. Але цього разу я точно знала, що хочу сказати. Бо нині саме час нести наші цінності, нашу правду. Це робить нас сильнішими. 

В кліпі є думка про те, що українці мають свою правду, а тому – непохитні. 

Ти також випустила кліп на пісню "Frequency of Love", у якого вже понад 100 000 переглядів. Яка головна ідея цього відео?  

По-перше, кліп про те, що наші ДСНСники, медики роблять надзвичайні речі – рятують інших людей, ризикуючи власними життями. Хотілось присвятити цю пісню їм, подякувати. В кліпі є думка про те, що українці мають свою правду, а тому – непохитні. Це відео дає можливість показати світу, що насправді відбувається в Україні щодня. Війна – це велика трагедія. Але хочеться, щоб якомога більше людей дізналось про неї, побачило її наслідки. 

Чи може український артист стати світовою суперзіркою? Що для цього потрібно? 

Це складне питання. Я іще не знаю, чи може український артист стати зіркою світового масштабу. Хочеться мати такий статус, але це питання часу, того, де перебуваєш, чи в контексті ти. Бо в Україні своя ситуація, в інших країнах – своя. Чим більше ти спілкуєшся з мешканцями певного міста, представника якоїсь держави, тим більше розумієш, про що вони думають, що проживають, як реагують, наприклад, на те, що відбувається в Україні. Важливо тримати зв'язок з людьми із різних країн. Ти як артист маєш бути їм цікавим. Звісно співпраця з продюсерами та сонграйтерами світового рівня – це теж важливий момент. Тому, думаю, має значення все це разом. 

 

Редакторка текстової версії – Анастасія Герасимова.

Підписуйтеся на подкаст "Вікенд Нової Музики" на найбільших подкаст-платформах, щоб першими дізнаватися про найяскравіші музичні новинки від українських артистів.