У ДСНС розповіли, як всюдихід "Богун" рятує постраждалих на Херсонщині

У ДСНС розповіли, як всюдихід "Богун" рятує постраждалих на Херсонщині

У Херсонській області тривають рятувальні операції, які розпочалися після підриву Каховської ГЕС. ДСНС застосовує 171 одиниць техніки, 809 осіб та 45 плавзасобів, зокрема 6 всюдиходів "Богун". Ці автомобілі можуть пересуватися болотистою місцевістю і пливти по воді. Про те, як відбувається евакуація на Херсонщині в ефірі Українського Радіо розповів пресофіцер ДСНС України Олександр Хорунжий.

0:00 0:00
10
1x

Фото: facebook.com/MNS.GOV.UA

Які ресурси залучено для евакуації на Херсонщині

За словами Олександра Хорунжого, для ліквідації наслідків залучено 1420 осіб та 345 одиниць техніки. Це ДСНС, Нацполіція, органи місцевої влади, благодійні організації волонтери, медицина катастроф. ДСНС застосовує 171 одиницю техніки, 809 осіб та 45 плавзасобів. Насамперед це звичайні та моторні човни, а також високопрохідна техніка — так звані всюдиходи "Богун", які дуже виручають рятувальників і населення. Працюють й пожежно-рятувальні автомобілі, мотопомпи для відкачки води, спеціальна техніка, яка може використовуватися для укріплення ділянок від води, зокрема крани та інша важка інженерна техніка.


Фото: facebook.com/MNS.GOV.UA

Як "Богун" працює в умовах високої води

За словами Хорунжого, на Херсонщині активно працюють шість "Богунів", а також є резерв сили засобів. Загалом у ДСНС є 19 таких машин. "Снігоболотохід "Богун" може рухатися по багнюці, болоту, снігу та воді. Герметичний салон забезпечує непотрапляння води всередину. Величезні колеса снігоболотохода мають лопасті і протектор, який дозволяє їх використовувати як лопасті моторного човна, тому "Богун" може рухатись по воді зі швидкістю 6 км/год, а суходолом — 40 км/год. Тобто він фактично може проїхати будь-де. На борту цієї техніки є все необхідне обладнання для того, щоб оперативно надати допомогу людям, зокрема, бензопили, шанцеві інструменти, лебідка, медичне обладнання, засоби зв'язку, навігація тощо. "Богун" має великий дизельний двигун, який забезпечує його високу прохідність і працює в парі з п’ятиступінчастою коробкою передач", — розповідає пресофіцер ДСНС.

Хорунжий зауважує, що "Богун" має лебідку, і на ньому можна перевозити як і постраждалих, так і буксирувати причіп. "Ці машини перевозять не тільки людей, а й домашніх улюбленців, зокрема кішок та собак. Однак ними не можна перевозити великих свійських тварин, адже вони просто не помістяться в салон, тому для цього є інші плавзасоби. Якщо є можливість, ми не залишаємо жодну тварину", — каже він.


Фото: facebook.com/MNS.GOV.UA

"Примусової евакуації немає, але ми моніторимо ситуацію"

"Є велика активність волонтерів на місці надзвичайної ситуації, і ми не відмовляємо в наданні допомоги. Ми даємо фронт роботи, аби допомогти людям. Ми працюємо спільними зусиллями. Наразі у нас є вся необхідна техніка для того, щоб дістатися в найбільш недоступні ділянки. Інша справа — коли люди не хочуть евакуюватися. Примусової евакуації немає, але все одно ми моніторимо ситуацію як дронами, так і з води, обстежуємо будинки, є розподіл по певних ділянках сил і засобів", — резюмує Хорунжий.

Втім очільник Херсонської ОВА Олександр Прокудін порадив волонтерам утриматися від відвідування Херсона через постійні обстріли з лівого берега.