Для побудови ГЕС замість Каховської потрібні мільярди доларів — Плачков

Для побудови ГЕС замість Каховської потрібні мільярди доларів — Плачков

Для побудови ГЕС замість підірваної російськими окупантами Каховської гідроелектростанції потрібні мільярди доларів. Це констатував Українському Радіо колишній міністр палива та енергетики України Іван Плачков. Адже Каховська ГЕС зруйнована і відновленню не підлягає. Що стосується виробництва електроенергії, то потужність цієї ГЕС становила до війни близько 240 мегаватів. За словами ексміністра, "це нібито невелика потужність, але вона нам була потрібна як потужність для регулювання". Каховська ГЕС працювала в пікові години, коли максимум споживання, і виробляла вкрай необхідну й дуже дорогу електроенергію. Після окупації вона не працювала, як і не працює ЗАЕС. Але для післявоєнного відновлення економіки України Каховська ГЕС зайвою не була б, зазначив  Іван Плачков.

0:00 0:00
10
1x

 Ілюстративне фото: energytransition.in.ua

"Для побудови ГЕС замість Каховської потрібні мільярди доларів"

Наслідки руйнації Каховської ГЕС дуже і дуже великі, економічні втрати неймовірні, констатує Іван Плачков. Тому що Каховська ГЕС зруйнована і відновленню не підлягає. Замість неї треба будувати іншу ГЕС, а це мільярди доларів. Якщо врахувати те, що і дамба зруйнована, то це сотні мільярдів, переконаний ексміністр. Що стосується виробництва електроенергії, то потужність Каховської ГЕС становила до розв'язаної Росією війни близько 240 мегаватів. За словами Плачкова, "це нібито невелика потужність, але вона нам була потрібна як потужність для регулювання. Каховська ГЕС працювала в пікові години, коли максимум споживання, і виробляла вкрай необхідну і дуже дорогу електроенергію. Після окупації вона не працювала, як і не працює Запорізька атомна станція, але для відновлення економіки вона була б нам вкрай необхідна".

"Енергетики відключають споживачів у зоні підтоплення"

"Що стосується відключення споживачів, то в цілому в енергосистемі України баланс витримується. Але в тій зоні, де є підтоплення, то зараз уже енергетики відключають населені пункти та регіони, щоб люди не потрапили під напругу і щоб зберегти електричне обладнання. Зона підтоплення дуже велика, і там багато інфраструктурних об'єктів", — зазначає Іван Плачков.


Іван Плачков. Фото: GMK Center

"Енергоатом" каже, що контролює ЗАЕС, але не треба нас заспокоювати"

Ще одна дуже велика небезпека — це окупована Запорізька атомна станція, переконаний колишній міністр палива та енергетики. "ЗАЕС сьогодні зупинена, в холодному резерві, але вкрай необхідна вода, яку брали з водозабору водосховища для охолодження реакторів, для охолодження басейнів витримки, відпрацьованого ядерного палива і басейнів витримки для резервного палива. І сьогодні є дуже велика загроза, адже ЗАЕС живиться тільки однією лінією електропередач для власних потреб і в будь-який час окупанти можуть зробити так, що вона залишиться без води на охолодження, і це вже не прогнозована радіаційна ситуація", — наголошує Плачков. "Станція під контролем окупантів, там є дуже багато військ і бойова техніка безпосередньо на майданчику. Вони можуть зробити що завгодно. А "Енергоатом" нас заспокоює, що ми контролюємо ситуацію. Нібито український персонал, той персонал, який вони називали "колаборантами", а зараз вони нібито контролюють. Тому я вважаю, що не треба заспокоювати ні нас, світову громадськість, треба піднімати сполох і звертатися до урядів всіх країн для того, щоб вони зробили все можливе і неможливе, аби не допустити непередбачених ситуацій на Запорізькій атомній станції", — каже Плачков.

"Росіяни повторили помилки Другої світової"

Наслідки дуже великі з точки зору водозаборів. Дуже багато населених пунктів можуть залишитися без води, зокрема вже Кривий Ріг має обмеження. Крім того, евакуюється велика кількість населення, зокрема з Херсона, зазначає ексміністр. "Росіяни — варвари. Вони ж підірвали під час Другої світової війни ДніпроГЕС, самі затопили дуже багато населених пунктів, а населення не попередили. І багато військових радянської армії загинуло тоді. Те ж саме вони зробили і зараз. І російські військові, які були на лівому березі Дніпра, теж не були попереджені. Цей пологий берег теж затоплений, росіяни біжать, і там теж будуть жертви навіть і серед російських військових. І немає слів для того, щоб описати те, що вони зробили", — резюмує Іван Плачков.