"Китай використовує тупе путінське керівництво Росії" — Омельченко

"Китай використовує тупе путінське керівництво Росії" — Омельченко

Китай дивиться на Росію, як на свого васала і використовує його в боротьбі проти Заходу. Це констатував Українському Радіо експерт-міжнародник, директор енергетичних програм Центру Разумкова Володимир Омельченко. За його словами, "тупість російського керівництва дуже вигідна Китаю і він намагатиметься всіма засобами зберегти цих кретинів при владі в Москві". Відповідно Пекіну не вигідна поразка Путіна у розв'язаній Росією війні проти України і тому КНР просуває так званий "мирний" план – насправді, капітуляцію України. З одного боку, КНР отримує задешево російські ресурси, здобув серйозні можливості повільного захоплення територій РФ на Далекому Сході. А з іншого, нинішня Росія є для Пекіна інструментом у протистоянні зі США за світове лідерство. Це остання стадія існування комуністичного Китаю, зауважує експерт.

0:00 0:00
10
1x

 

Лідер КНР Сі Цзіньпін та президент РФ Володимир Путін під зустрічі у Москві. 20 березня 2023 року. Фото: AP

Чому не лише енергетика, а і Китай?

"Я завжди цікавився міжнародною політикою і саме політикою КНР. І під час розв'язаної Росією війни я відчув величезну загрозу з боку КНР через просування Пекіном їхнього так званого "мирного" плану. Якби Київ погодився на такий план, це фактично була б капітуляція України". Таким чином Володимир Омельченко пояснив свою оцінку подій у Китаї.

Китай після Тяньаньменя

Саме цього дня, 4 червня 1989 року урядові війська танками придушили масштабну акцію протесту на площі Тяньаньмень у столиці Китаю. І ці події дуже сильно вплинули на подальше життя та розвиток КНР, вважає Володимир Омельченко. На його думку, після цієї силової акції практично припинився хиткий процес демократизації в Китаї, який все-таки відбувався у цій державі через понад десять років після смерті "китайського Сталіна" – Мао Цзедуна. І після Тяньаньменя Пекін став на шлях репресій, констатує Омельченко. "Були створені додаткові концтабори, в яких "перевиховувалися" понад 20 млн китайців. На жаль, неправильно відреагував на ці події Захід і замість того, щоб вжити необхідні санкції проти Китаю, західні країни чомусь почали надзвичайно потужно інвестувати гроші в КНР. Інвестували так сильно, що в результаті Китай виріс до другої економіки світу, ставши технологічною державою. На сьогодні йому вже особливо не потрібні іноземні технології, тому що він володіє інноваціями, відчув глобальну силу та вже сам створює загрозу глобальному Заходу. Таким чином сам Захід створив Китай як загрозу самому собі. Пекін сьогодні тисне на західні компанії на всіх світових ринках, здійснює непрозорі дії в економіці, краде інноваційні технології. Зараз проводить експансіоністську політику відносно не лише країн Африки чи Азії, але й почав дивитися, як йому максимально впливати на Європу, розділивши її та США", – вважає Володимир Омельченко. 

Якби у Китаї гору взяли все-таки демократи, що могло б бути?   

"Я думаю, що такий сценарій є абсолютно неможливим, оскільки в самій сутності комунізму та сталінського режиму не передбачено жодної демократизації, напрямку в сторону людяності", – відповідає на запитання експерт. "Це не могло би спрацювати за будь-яких обставин. Тому я вважаю, що комуністичний Китай на сьогодні вже вступив в свою останню фазу імперіалізму і зараз основні чинники його зростання вичерпалися. Йдеться про дешеву робочу силу, інвестиції в капітальне будівництво. Тому зараз китайський уряд намагатиметься зберегти свою владу, розширивши свій вплив у світі. В першу чергу вони хочуть захопити Тайвань, збільшити свою владу в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні й через проєкт "Один пояс, один шлях" стати найглобальнішим та найпотужнішим гравцем в світі, країною № 1, скинувши зі світового лідерства США. Тому Китай став на дуже небезпечний шлях, зокрема і війни в перспективі. Нещодавно Сі Цзіньпін виступив перед Збройними силами Китаю і сказав, що китайські ЗС повинні бути готові до війни, до найекстремальніших військових сценаріїв", – зазначає Володимир Омельченко.

"Пекіну на сьогодні російське пропутінське керівництво вигідне, тому що воно дурне"

 Це остання стадія існування комуністичного Китаю, додає експерт. "Якщо Китай піде на жорстких конфлікт з переділу світу зі США, це дуже погано закінчиться для Китаю і китайської комуністичної диктатури. Пекіну на сьогодні російське пропутінське керівництво вигідне, тому що воно дурне і замість того, щоб співпрацювати із Заходом і протистояти Китаю, почало атакувати Захід, Україну. Це дуже вигідно Китаю, тому що ця стратегія з одного боку виснажує Росію, а з іншого — Захід. А Китай стоїть і дивиться, яку користь від цього можна отримати і вже її дуже багато отримав — російські ресурси, серйозні можливості повільного захоплення територій Росії на Далекому Сході через наплив трудової міграції. Зараз Китай дивиться на Росію, як на свого васала. І використовує його в боротьбі проти Заходу. Тому ця тупість російського керівництва дуже вигідна Китаю і він намагатиметься всіма засобами зберегти цих кретинів при владі в Москві", – сказав Володимир Омельченко.

Володимир Омельченко. Фото: ФБ-сторінка

 

Останні новини
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
"Це не телешоу, не боротьба за популярність між Ізраїлем і Сектором Гази та України, це реальні люди з реальними історіями", – Мстислав Чернов
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
Катерина Радченко: Мета нашого проєкту — порушити глобальну тишу
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
У межах Чорного моря має активніше діяти НАТО — Риженко
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Увімкніть режим "у літаку": Стас Корольов видав альбом "Round 2: Цифровий Утікач"
Новини по темі
"Єдині вікна" у ЦНАПах, єКабінет, реабілітація та інструменти для розвитку – Порхун про нову ветеранську політику
Збиття російських ракет в українському небі для правомірного захисту не є нападом на РФ ― Гопко
Китаю вигідна Росія-васал, яку не переможуть — Огризко
Окупанти втрачають 50-70% техніки ― комбат Федоренко про битву за Часів Яр
Санкції ЄС проти Фрідмана та Авена залишилися ― юристка